Otevření nové rozhledny nad Novým Hrádkem může zbrzdit covid

Vložil
ČTK
29.10.2020 08:25
Nový Hrádek - Nová rozhledna se zázemím nad Novým Hrádkem na Náchodsku vytvořená z tubusu bývalé větrné elektrárny je po stavební stránce téměř hotová. Stavbařům zbývá vyzvednout a umístit vyhlídkovou plošinu a dovybavit infocentrum. ČTK to řekl starosta obce Zdeněk Drašnar. Podle něj by stavba měla být předána nejpozději 30. října, poté začne kolaudace. Kdy bude otevřena, nechtěl předjímat.


"Otevření rozhledny závisí na situaci kolem koronaviru, ale i na počasí, proto je v tuto chvíli o nějakém termínu předčasné hovořit. Pokud bude situace příznivá, mohlo by k tomu dojít ještě do konce roku. To se ale ještě uvidí. Každopádně příští rok na jaře by už rozhledna s infocentrem měla sloužit svému účelu," řekl Drašnar.

Rozhledna vznikla v nadmořské výšce okolo 600 metrů na vrchu Šibeník za 13,6 milionu korun bez DPH v rámci projektu Česko-polská hřebenovka - východní část. Většinu nákladů pokryje evropská dotace. Rozhledna je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Další tři s podporou evropských peněz vznikly na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Vyhlídková plošina vytvořená z kovových roštů bude 32 metrů nad zemí. Lidé se na ni dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Vstup na rozhlednu bude možný také po lávce z infocentra, které vzniklo přestavbou bývalé trafostanice v sousedství větrníku.

"Infocentrum je stavebně hotové, zbývá objekt vybavit nábytkem a dalším zařízením. Vybavení infocentra by mělo vyjít asi na půl milionu korun, tato částka není součásti projektu," řekl ČTK Drašnar.

Rozhledna vznikla na páteřní turistické červeně značené trase, tzv. Jiráskově cestě, která vede z Náchodska do Orlických hor. Turisté z rozhledny dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic. Dosud jim v tom částečně bránily stromy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články