Opravy Larischovy vily zatím stály kolem 50 milionů Kč, jsou zhruba v polovině

Vložil
ČTK
13.01.2022 19:55
Pardubice

Pardubice - Legionáři pokračují s opravou Larischovy vily v Pardubicích. V plánu nyní mají cvičiště pro parašutisty nebo zlatou místnost, ve které bude kavárna. ČTK to řekl František Bobek z Československé obce legionářské. Vila je jedním z míst spojených s heydrichiádou. Nacisté v ní věznili, vyslýchali a na nedalekém popravišti zastřelili obyvatele obce Ležáky. Na letošní rok připadá 80. výročí tragických událostí.


Od roku 2015 s pomocí dotací investovali legionáři do oprav kolem 50 milionů korun. Do rekonstrukce dávají vlastní peníze, mají i příspěvky od kraje, města a ministerstva kultury. Na kompletní dokončení bude organizace potřebovat ještě zhruba stejnou částku, řekl Bobek.

Letos má přijít na řadu cvičiště za vilou v lesoparku, které bude podobné výcvikovému středisku, na kterém trénovali parašutisté ve Skotsku. "Máme hotovou studii, věřím že začneme s úpravou, aby tam už letos byly nějaké překážky, trenažéry, aby si děcka při našich projektech mohla zacvičit jako parašutisté," řekl Bobek.

Ve vile z 19. století je hotový restaurátorský průzkum. Jedna místnost měla podle restaurátorů pozlacené zdi i strop. Bobek by byl rád, kdyby se ji povedlo vrátit do původní podoby. Měla by pak v ní být kavárna Veselka. Hotel s kavárnou býval ve městě, dnes už neexistuje. Hoteliér Erno Košťál se zapojil do odboje a na oko tam pod falešným jménem zaměstnal parašutistu Josefa Valčíka z odbojové skupiny Silver A.

Legionáři s pomocí města také usilují o spojení Larischovy vily s Památníkem Zámeček. Cesta, kudy Němci vedli vlastence na popraviště, patří společnosti Foxconn. "Hledáme technické řešení. Vedou tam dvě komunikace, firma tam má autopark. Myslím, že by to šlo vyřešit koridorem, kolem by mohlo být pletivo s ostnatým drátem, aby připomínalo hrozné události," řekl Bobek.

Od roku 2015 legionáři zajistili opravu střechy a věže. Kolem domu jsou ošetřené pískové zdi. "Všechno se odrhnulo až na základovou spáru, zdi jsou ošetřené až do hloubky tří metrů, jsou odizolované. Jsou tu anglické dvorky. Příští rok už to kolem bude vydlážděné," řekl Bobek.

Novorenesanční vila z roku 1885 léta chátrala. Původně patřila Jiřímu Larischi-Mönichovi, potomkovi uhlobaronského rodu. V době německé okupace vilu vlastnil policejní pluk z Kolína. Po válce ve vile působila škola důstojnického dorostu, od roku 1956 patřila společnosti Tesla, která tam měla kanceláře a sklady.

V roce 2000 koupila průmyslový areál i s chátrající vilou firma Foxconn. Působila tam chvíli bezpečnostní firma ABL, většina prostor ale byla prázdná. V roce 2012 Foxconn jednal o prodeji s firmou DDVS Partners, která uvažovala, že ve vile zřídí domov pro seniory a potom zase sklady vína. Transakce se ale neuskutečnila.

O záchranu vily od roku 2011 usiloval spolek Zámeček. Díky jeho přispění se budova stala městskou památkou. Spolek jednal s městem, aby pomohlo objekt zachránit, jednání byla neúspěšná. Spolek později oslovil legionáře a na konci roku 2014 bezplatně vilu od Foxconnu získal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články