Opravu lávky přes řeku Moravu v Kroměříži zajistí brněnská firma

Vložil
ČTK
16.11.2018 17:00
Kroměříž

Kroměříž - Opravu lávky pro pěší přes řeku Moravu v Kroměříži zajistí brněnská společnost Mitrenga - stavby. Rozhodli o tom městští radní. Firma zahájí práce ještě letos, v případě příznivého počasí by měly být dokončeny do 30. března příštího roku. S otevřením lávky počítá radnice na jaře, náklady na její opravu činí zhruba 6,9 milionu korun. ČTK to dnes oznámil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Lávka je od loňského prosince z bezpečnostních důvodů zavřená. K opatření přikročilo vedení města poté, co se v Praze-Troji zřítila lávka postavená podobným způsobem. Odborníci u lávky v Kroměříži následně zjistili, že část nosných lan je poškozena korozí a je tedy nutné lávku zrekonstruovat. Vzhledem k uzavření lávky musejí nyní chodci využívat most Karla Rajnocha, který je od ní vzdálen zhruba 500 metrů.

Stavbaři v blízké době zesílí nynější konstrukci lávky vnějšími předpínacími kabely složenými z mimořádně ochráněných předpínacích lan, která budou ukotvena za původní opěry. "Lana se pod lávkou budou křížit a zajistí ji zespodu," uvedl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Pracovat se bude podle projektové dokumentace, kterou vypracovali odborníci ze stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT).

Podle Ladislava Klusáčka, který vedl tým odborníků VUT, je rozhodující poškození nosných lan korozí na jedné straně lávky, a to v důsledku nekvality při výstavbě. Poškozená jsou i některá lana na druhé straně lávky. Podle závěrů týmu VUT však lze lávku opravit, není v havarijním stavu jako například podobná lávka v Nymburce ve Středočeském kraji, která byla zbourána.

Lávka v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce činí 63 metrů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články