Oprava zámku Červená Řečice má skončit v roce 2022

Vložil
ČTK
08.04.2021 17:30

Červená Řečice – Zámek Červená Řečice prochází rozsáhlou rekonstrukcí asi za 100 milionů korun. Opravuje se vstupní křídlo, fasády a okna. První etapa oprav má skončit na podzim 2022. Družstvo Zámek Šebestián, které zámek vlastní, získalo na opravu dotace. Žádat o ně chce i na připravovanou druhou etapu, díky níž by bylo možné opravit další části původně gotické tvrze ze 14. století, která později sloužila i jako venkovské sídlo pražského arcibiskupa. V plánu je také stavba ubytovací kapacity v místě bývalé sýpky. Komerční provoz by měl v budoucnu přispívat na provoz zámku. ČTK to za družstvo řekl Daniel David.


"Vyhlížíme k druhé etapě výzvy IROP 2021 - 2027, která by měla být někdy na přelomu roku nebo v příštím roce. Z toho se bude pokračovat dál. Další etapu už máme naprojektovanou," řekl David.

Dlouho připravovaná oprava začala loni na podzim. Nad rámec původních plánů bylo nutné nejprve opravit přístupový most, který byl kdysi nad vodním příkopem. Jeho stav neumožňoval, aby na zámek vjížděla těžká technika, řekl David.

Práce postupují pod dohledem Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči, zároveň na místě pracují archeologové. Bohatým nalezištěm byla zámecká studna, ve které našli i cínové nádobí ze 17. století. Je zatím asi devět metrů hluboká a stále ji plní silný pramen.

Ve vstupním křídle má vzniknout prohlídkový okruh, kde chtějí majitelé vystavovat i sbírky zbraní. Součástí křídla jsou reprezentační prostory i ložnice arcibiskupa. Některé místnosti získají nové nátěry, jinde se bude podle Davida konzervovat původní výmalba. Jedna z opravovaných místností by mohla sloužit jako obřadní místnost i pro potřeby obce.

„Vzhled jedinečného zámku pevnostního typu ovlivnily nejvíce renesanční a barokní úpravy, přesto je i gotická fáze dodnes velmi čitelná. Cenné jsou především zachované typické znaky renesanční architektury – sgrafita s figurálními motivy, vysoké renesanční štíty, lunetová římsa či hřebínkové klenby," řekla Terezie Vohralíková z telčského pracoviště NPÚ.

Družstvo Zámek Šebestián vlastní zámek, který je od roku 2014 národní kulturní památkou, asi deset let. Doposud do zámku investovalo s přispěním ministerstva kultury například do odstranění havarijního stavu střech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články