Oprava třebíčského Karlova náměstí se zatím prodražila o devět milionů korun

Vložil
ČTK
24.09.2021 16:50
Třebíč

RAW

Třebíč – Oprava třebíčského Karlova náměstí, která je přibližně ve své polovině, se zatím prodražila o devět milionů korun. Náklady na jednu z největších městských investic posledních let stouply ze 103 asi na 112 milionů korun (bez DPH). Vyplývá to z informací v registru smluv a z vyjádření starosty Třebíče Pavla Pacala (Pro Třebíč). Důvodem zvýšení ceny je podle něho i příliš velké množství asfaltu, které bylo potřeba odstranit, projekt s tím nepočítal. Cenu zvedlo také nové vybavení pro trhovce, které původně v zakázce nebylo. Nedostatek stavebního materiálu na trhu zatím termín dokončení opravy neohrožuje.


Poslední dodatek ke smlouvě uzavřené loni v září zvýšil cenu díla o 3,5 milionu korun. Za růstem nákladů je i množství asfaltu, které bylo nutné dostat z vozovky na severní (spodní) straně náměstí. Podle Pacala byly někde vrstvy silné až 30 centimetrů, projektant počítal z běžnou silou, která je do deseti centimetrů. "Další navýšení se týká sanace ve východní části náměstí a mobiliáře," řekl Pacal.

Zvýšení ceny je podle něho v normě, protože u podobně rozsáhlých prací je nutné počítat s neočekávanými náklady. Aktuální růst cen stavebního materiálu se podle něj do zdražování výrazně nepromítl. Jeho nedostatek ale zdržel asi na dva měsíce dláždění v dokončované části náměstí, nebyly obrubníky. "Zhotovitel to vyřešil tak, že dokud ty obrubníky nebyly, tak prostě šel na jiný typ práce, čas se neztratil," řekl Pacal. Oprava asi dvouapůlhektarového náměstí začala loni v září, dokončená má být do konce září příštího roku.

S rekonstrukcí náměstí se pojí i další náklady na opravy inženýrských sítí pod povrchem nebo vylepšení vzhledu sousoší svatých Cyrila a Metoděje, které je jeho dominantou. Restaurování soch i schodů pod nimi stálo asi 690.000 bez DPH. Radnice investovala také víc než milion korun do opravy průchodu spojujícího Komenského a Karlovo náměstí. Průchod by mohl po opravě sloužit i k vystavení archeologických nálezů vyzvednutých ze země při opravě náměstí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články