Oprava Arnoldovy vily v Brně za 99 mil. by mohla začít na podzim

Vložil
ČTK
05.03.2021 08:20
Brno

Atelier 99 s.r.o.


Brno – Oprava Arnoldovy vily v Brně, která sousedí se slavnou vilou Tugendhat, by mohla začít už letos na podzim. Záleží na průběhu výběrového řízení na zhotovitele stavebních prací, řekla ČTK Alena Šedivá, mluvčí Muzea města Brna, které o památku pečuje. Oprava vily bude stát asi 99 milionů korun.


"Muzeum města Brna již podepsalo partnerskou smlouvu s Národním muzeem umění, architektury a designu v Oslo o spolupráci na projektu a tím naplnilo jednu z důležitých podmínek k získání grantu z takzvaných norských fondů," uvedla Šedivá.

Město může na opravu získat dotaci z norských fondů až 38,5 milionu korun. Nyní je ověřována žádost o grant. Ověřování by mělo skončit ještě v březnu. "Jakmile obdržíme definitivní rozhodnutí o přidělení grantu, zahájíme výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací, což je proces, který může trvat několik měsíců, ale i déle. Půjde-li vše hladce, lze odhadovat zahájení stavebních prací na podzim tohoto roku," dodala Šedivá.

Poslední soukromí majitelé vily zahynuli za druhé světové války. Od 50. let do roku 2013 sloužila vila jako školka, poté byla prázdná. Při stavebně-historickém průzkumu se podařilo najít řadu původních prvků, třeba dlažby nebo okenní kování.

Muzeum města Brna připravuje pro vilu mnohostranné využití. V přízemí lze pořádat přednášky či diskuse. Vznikne také Centrum dialogu, jež se zaměří na témata česko-německo-židovských vztahů. V plánu je i kavárna, stálá expozice o historii vily, prostory pro krátkodobé výstavy, badatelna či archiv.

Dlouhá svažitá zahrada vily bude přes den přístupná a umožní průchod mezi Drobného a Černopolní ulicí. Projekt rekonstrukce počítá také s celkovou obnovou zahrady. Dům stojí v těsném sousedství zpřístupněných vil Tugendhat a Löw-Beer, je však starší. Vznikl pro stavitele Josefa Arnolda už v 60. letech 19. století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články