Olomoucká radnice hledá využití pro bývalou budovu přírodovědecké fakulty

Vložil
ČTK
25.01.2022 18:00
Olomouc

Olomouc – Najít další uplatnění pro bývalou budovu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci-Hejčíně se snaží najít radnice spolu se zástupci kraje a organizací, které by nemovitost mohly v budoucnu využívat. Chátrající budova je prázdná už zhruba deset. V úvahu připadá její přeměna na městskou spisovnu a archiv či na kulturně komunitní centrum. Definitivní rozhodnutí ještě napadlo, uvedl na sociálních sítích primátor Miroslav Žbánek (ANO).


"Bývalá budova přírodovědecké fakulty patří mezi objekty ve vlastnictví města, pro které momentálně hledáme vhodné využití. V průběhu posledních tří let jsme její osud řešili opakovaně, ale zatím zůstává nedořešen," uvedl Žbánek. Budova nyní slouží jen jako cvičiště pro policii. "Od masové střelby v Uherském Brodě před necelými sedmi lety zde trénuje, jak zasahovat v podobných situacích," podotkl Žbánek. Tragédie v Uherském Brodě se stala 24. února 2015, třiašedesátiletý muž v restauraci Družba zastřelil osm lidí a poté i sebe.

O bývalý objekt přírodovědecké fakulty v Olomouci podle primátora projevují zájem nejrůznější instituce, organizace, ale i soukromí developeři a investoři. "My však jeho prodej zatím neplánujeme. Momentálně totiž tvoří jakousi územní rezervu, kterou můžeme v případě potřeby využít," uvedl Žbánek. Na možné využití budovy byla před časem zaměřena soutěž mladých architektů. "O objekt mají zájem také zástupci kulturních a kreativních průmyslů z Olomoucka a pořád je ve hře i varianta, že ho využije město. Dlouhodobě totiž řešíme problém chybějících administrativních prostor nebo umístění městské spisovny a archivu," dodal Žbánek.

Hejtmanův náměstek Ivo Slavotínek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) ČTK řekl, že hejtmanství by mohlo podpořit například projekt zaměřený na zřízení kulturně-komunitního centra. "Od některých neziskových organizací ze sociální oblasti už delší dobu vnímáme potřebu stabilního zázemí, které by jim dalo dlouhodobou jistotu a perspektivu. Proto hledáme vhodný objekt pro jakýsi sociální hub, centrum, kde by tyto organizace mohly získat stabilní cenově přijatelný nájem jak výlučně užívaných prostor, tak i sdílené coworkingové zasedačky, školící místnosti nebo terapeutické dílny," uvedl Slavotínek.

Podle krajského radního Jana Žůrka (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) městská část Hejčín místo setkávání potřebuje a možností může být například komunitní, kulturně kreativní centrum. "Je to něco, o čem můžeme do budoucna vést debatu a hledat řešení. Poptávka po prostorech pro kreativní odvětví je velká a krajské město by bezpochyby mělo mít kreativní inkubátor či centrum v souladu se současnými světovými trendy," řekl Žůrek.
0 komentářů
přidat komentář