Obnova zchátralého areálu Jánských Koupelí by mohla začít za dva až tři roky

Vložil
ČTK
24.09.2021 17:30
PROJEKTSTUDIO


Ostrava – Obnova zchátralého areálu bývalých lázní Jánské Koupele na Opavsku by mohla začít za dva až tři roky. Náklady na stavební práce odhaduje vlastník, kterým je firma ostravského právníka Karla Ležatky, nejméně na miliardu korun. Ležatka to řekl dnes při prezentaci architektonické studie. Uvedl, že má připraveného investora, který je ochoten projekt financovat. Pro záchranu kulturní památky ale podle něj bude potřeba ještě najít shodu a podporu u řady dotčených institucí a také najít finanční podporu i z veřejných zdrojů.


Kromě památkářů musí s projektem souhlasit i místní samosprávy, Lesy ČR, Povodí Odry a další instituce. "Probíhá řada jednání. Věřím, že najdeme konsenzus a zjistíme, že projekt, tak jak jej připravujeme, je realizovatelný," uvedl Ležatka. Dodal, že pokud se toto podaří, přibližně za půl roku by architekti mohli začít pracovat na samotném projektu. Do tří let by se pak mělo začít stavět. "Je potřeba ale vše postavit najednou. Nikdo nebude jezdit do lázní, kde rachotí bagry," uvedl s tím, že podle jeho plánů by se nové lázně mohly otevřít na konci roku 2026.

S ohledem na památkovou ochranu areálu Ležatka jedná i s památkáři. Ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula ČTK řekl, že projekt, který Ležatka a jeho tým připravili, je realizovatelný. Hlavním požadavkem památkářů bylo zachování stavební hmoty, tedy vzhledu hlavních staveb. "V tomto nám vyšli vstříc ještě nad rámec našeho požadavku," uvedl Zezula. Památkáři podle něj vítají i fakt, že se nemění způsob využití areálu, tedy poskytování léčebných a lázeňských služeb.

Podle Ležatky má v areálu lázní vzniknout funkční zařízení poskytující jak lékařské, tak rekreační služby. Počítá se s kapacitou 400 lůžek. Nově má vzniknout wellness centrum se saunami či bazénem s minerální vodou. Počítá se s obnovou restaurace, plovárny, stáčírny minerální vody či se vznikem odborné kliniky s lůžkovou částí. Vzniknout by mělo i parkoviště pro 360 aut.

Ležatka předpokládá, že na projekt získá dotace. "Je to potřeba, protože zachraňujeme něco historického. Což je vždy dražší než stavba nového objektu," uvedl. Podle jeho propočtů by v ideálním případě měl areál mít roční obrat okolo 230 milionů korun. "Pak by to mohlo fungovat, zaplatil by se provoz a do 13 let by investice mohla být zaplacena," uvedl Ležatka s tím, že počítá s průměrnou zaplněností kapacity okolo 65 procent.

Na projektu pracují dvě architektonická studia – Atelier 3M a Projektstudio. "Snažili jsme se co nejvíce zasadit nový areál do stávajícího architektonického rázu a krajiny," řekl za obě studia architekt David Kotek. Projekt podle něj má navázat na slavnou historii areálu lázní a doplnit jej moderními prvky.

Ležatka, který vlastní například i lyžařský areál v Kopřivné na Bruntálsku, Jánské koupele koupil v první polovině loňského roku od tenisty Tomáše Berdycha a jeho společníka Petra Lexy. Jeho plány na obnovu koupelí ale zkomplikovala krize spojená se šířením koronaviru.

Areál Jánských Koupelí tvoří desítka budov s pozemky v údolí na obou březích řeky Moravice. Na seznamu památek je od roku 2005. "Důsledky dlouhodobého neudržování jsou u jednotlivých objektů zjevné, jejich stavebně-technický stav je velmi špatný, u některých dokonce havarijní. Areál byl z podnětu Národního památkového ústavu zařazen do seznamu nejohroženějších památek ČR," uvedla už dříve pro ČTK Petra Batková z ostravského památkového ústavu.

Lázně Jánské Koupele byly založeny v roce 1811, kdy byl postaven první lázeňský dům. Léčebný účinek místních pramenů je ale znám už od 17. století. V 19. a první polovině 20. století byly lázně velice známé, léčily se tam choroby srdce, oběhového a dýchacího ústrojí, onemocnění kůže, dna či revmatismus. Za druhé světové války bylo z lázní výcvikové středisko Hitlerjugend a zajatecký tábor a léčení tam bylo zastaveno. Z budov se po válce staly ozdravovny a zotavovny. V roce 1993 byly zavřeny a od té doby chátrají.
0 komentářů
přidat komentář

Související články