Obnova Libušína pokračuje i v zimě, pracuje se v interiérech

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
19.12.2018 10:10
Rožnov pod Radhoštěm

Dušan Samo Jurkovič

Rožnov pod Radhoštěm - Obnova chaty Libušín na Pustevnách, která byla postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče a před čtyřmi lety vyhořela, pokračuje i v zimě. Libušín je zazimovaný, v některých otvorech jsou okna, někde folie, aby práce mohly pokračovat, nyní se dělají rozvody inženýrských sítí. ČTK to řekl Milan Gesierich, technický náměstek Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které objekt spravuje. Po Novém roce by se v Libušínu mělo už i topit. Obnova by měla být hotová do konce příštího roku.


"Nyní děláme rozvody hasicích systémů, topení, elektřiny, slaboproudu. Vypadá to tak, že práce se vůbec nepřeruší. Chtěli bychom po Novém roce již topit novým systémem pomocí tepelných čerpadel, které jsou již hotové. Je tam 12 vrtů 150 metrů hlubokých, v současné době se dokončuje technologie, která je ve sklepích pod Libušínem," uvedl Gesierich.

Na jaře by se podle něj mělo pokračovat dalšími pracemi v interiéru, výmalbou. "Vybrali jsme již firmu na kuchyň a vybavení obslužných pultů, nyní je výběrové řízení na interiér," uvedl Gesierich.

Práce by měly být hotové asi v říjnu, poté se bude vybavovat interiér gastro zařízením a nábytkem, do konce roku by mohl být objekt zkolaudovaný. Stavba nového Libušína začala loni v červnu. Obnova by měla vyjít na 100 milionů korun.

Po obnově bude mít Libušín mírně jiné barvy, vrátí se do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Tělo stavby bude světlejší, změní se i odstíny barev, červená nebude tak výrazná jako dříve, dřívější bílá bude lehce do okrova.

Stejně se mění vzhled sousedního objektu Maměnka, který rovněž navrhl Jurkovič. "Rozdělili jsme to na dvě etapy, letos byla jedna etapa, Maměnka je hotová z jižní a západní strany, příští rok se bude dělat severní a východní, aby byly oba objekty v plné kráse," uvedl Gesierich.
0 komentářů
přidat komentář

Související články