Vložil
Kateřina Lopatová
16.01.2008 22:50

zpět na článek
1 komentář
Učenci proti učencům za práva učenců:-)
Fedi
| 18.01.08 05:06
Své stanovisko ke knihovně vydala již na podzim loňského roku Učená společnost České republiky http://www.learned.cz - stanovisko zde http://www.learned.cz/files/st.knihovna.pdf a s touto skupinou vědců se příliš neztotožňují. Klementinum postavili Jezuité pro svoje potřeby a svoje vzdělávací aktivity. Jejich knihovnu zestátnila Marie Terezie v roce 1777 a byť knihovna pochopitelně vzdělaným a tedy univerzitě sloužila a čas od času i ve svém názvu "univerzitní" měla, univerzitě nepatřila a univerzita na ni nepřispěla ani pětníkem. Celé Klementinum knihovnám zasvětila Československá republika ve 20. letech minulého století a pro potřeby tehdejší moderní knihovny areál poměrně brutálně adaptoval
L. Machoň. Již tehdy část učených nechtěla novou budovu pro knihovnu a tak se v Klementinu zůstalo a přes opakované snahy postavit novou knihovnu již od 60. let 20. století se v Klementinu zůstane až do definitivního zničení sbírek knihovny. A účast s tím jak by Klementinum mohlo dopadnout je pochopitelná, vždyť samotná univerzita dává spoustu dobrých příkladů, jak hezky využívá Karolinum a přilehlé objekty mezi Ovocným trhem, Celetnou a Kamzíkovou - zde je jeden velmi vkusný příklad.
http://www.aroundprague.cz/(nw22sjy2xccaqb55ztg0xcq0)/image. aspx?id=407&typ=5&sh=-2063908737&title=&il=2
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.