Námitky k návrhu územního plánu Liberce bude možné podávat od příštího týdne

Vložil
ČTK
14.04.2021 17:40
Liberec

Liberec – Liberec má dokončený návrh nového územního plánu Liberce, který by zastupitelé měli schvalovat na konci letoš- ního roku. Námitky k návrhu bude možné podávat od pondělí příštího týdne. Veřejné projednání se uskuteční 31. května on-line formou. ČTK to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).


"Jinak bychom riskovali, že bychom nedodrželi stanovené podmínky pro jeho konání," uvedl primátor. Kvůli protikoronavirovým opatřením jsou omezené hromadné akce a nikdo nyní neví, jaká pravidla budou platit na konci května. Nemuselo by se tak dostat na všechny zájemce, kteří by se chtěli opakovaného veřejného projednání osobně zúčastnit. Podle primátora město umožní lidem, kteří nemají přístup k počítači, projednání sledovat na plátně v zasedacím sálu liberecké radnice.

Platnost současného územního plánu Liberce skončí v roce 2022. Na vytvoření nového, který by měl upravit rozvoj pátého největšího města v zemi v příštích 20 až 30 letech, pracuje radnice od roku 2007. S aktuálním návrhem nového územního plánu, který se upravoval od předchozího posledního veřejného projednání v červnu 2018, se budou moci zájemci seznámit od pondělí 19. dubna v kanceláři číslo 300 ve třetím patře historické radnice. Bude i na vývěskách magistrátu, které jsou v oknech v přízemí budovy Nového magistrátu. Námitky je možné podávat do 7. června. Vyjádřit se je možné k celému návrhu, fakticky se ale budou posuzovat jen námitky, které se vztahují ke změněným částem od předchozího veřejného projednání. "Když se vyjádří k neměněným částem, tak budou automaticky podle pravidel zamítnuty. To bychom se jinak nedostali k cíli, když by se množina připomínek rozšiřovala, naopak se musí zmenšovat," uvedl primátor.

Během celého procesu pořízení nového územního plánu obdržela radnice zhruba 3270 námitek a připomínek, z toho od předchozího veřejného projednání jich přišlo zhruba 600. "Řešily se se stejnou logikou jako předchozích zhruba 2700 námitek a vyhověli jsme asi pěti procentům z nich, které ale nic zásadního neovlivňují. Od toho roku 2018 nedošlo k žádným výrazným posunům," řekl Zámečník. Výraznější změny v návrhu vytvořeném za minulého vedení města současné vedení nechce právě kvůli tomu, aby bylo možné nový územní plán přijmout co nejrychleji. Primátor předpokládá, že ke schválení ho dostanou zastupitelé na konci letošního roku.

Opozice návrh nového územního plánu kritizuje, v řadě případů jde podle ní proti tomu, co obyvatelé požadují. Příkladem je vytvoření průmyslové zóny vedle letiště v Ostašově nebo převedení ploch takzvaně smíšených do ploch průmyslu, což zasáhne městské části Vesec a Doubí. V novém územním plánu nebude ani druhé dopravní napojení průmyslové a obchodní zóny Sever, které vedení města prosazovalo. Tam je důvodem nesouhlasné stanovisko ministerstva dopravy, protože by napojení na průtah městem bylo příliš blízko od současného napojení zóny. To by bylo v rozporu s normami pro silnice první třídy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články