Mezinárodní bienále grafického designu se letos v Brně neuskuteční

Vložil
ČTK
23.05.2022 07:40
Brno

Brno – Mezinárodní bienále grafického de- signu se letos v Brně neuskuteční a nad jeho budoucností visí otazník. Důvodem pro zru- šení 29. ročníku, odloženého už z roku 2020, jsou zejména ekonomické dopady války na Ukrajině. Dalším faktorem byla rezignace kurátora Ricka Poynora, řekl ČTK ředitel Moravské galerie Jan Press. Galerie v posledních desetiletích bienále pořádala. Za rozhodnutí zrušit aktuální ročník čelí kritice lidí z oboru.


"Realizace v klasickém formátu je v letošním roce neproveditelná. Po dlouhé pandemii vypukla válka na Ukrajině, máme zcela ochromené rozpočty, celý provoz Moravské galerie se musí přizpůsobit nové situaci, ve které fakticky nemáme na výstavy, máme úplně minimální rozpočet a musíme udržovat v chodu to, co jsme pracně vybudovali," uvedl Press.

Budoucnost bienále je věcí dalších jednání, podle Presse by měla komunita grafických designérů sama uvážit, v jaké podobě má bienále pokračovat a jakou přehlídku lidé v oboru očekávají a potřebují. Mohli by například vytvořit vlastní oborovou platformu, která zajistí financování a přípravu. Galerie, případně jiná instituce, by pak bienále pouze hostila, nikoliv přímo organizovala.

Na svém webu galerie výslovně uvádí, že se rozhodla od pravidelných přehlídek Bienále Brno upustit a připravuje přechod bienále do on-line prostředí. Podle reakce pedagogů výtvarných škol je "úpadek elánu" Moravské galerie v záležitostech bienále zřetelný už několik let a skutečnou příčinou prý není ani pandemie, ani válka na Ukrajině. Přechod do on-line prostředí by podle pedagogů akci ochudil o to nejpodstatnější - sympozia a další příležitosti pro setkávání.

"Odborné vysoké školy se shodují na aktuální potřebě svolání akademického a profesionálního fóra, jehož ústředním bodem by měla být otázka přehodnocení postoje Moravské galerie k organizaci aktuálního ročníku Bienále Brno a smysluplná diskuze ohledně jeho koncepce a organizace do budoucna při zapojení všech stran," stojí v prohlášení pedagogů.

V pořadí 29. bienále grafického designu se mělo původně konat v roce 2020. Kvůli rekonstrukci Uměleckoprůmyslového muzea a také nedostatečnému finančnímu zajištění rozhodla galerie už v roce 2019, že bienále odloží na letošek, nakonec se neuskuteční ani tentokrát.

Brněnské bienále patří k nejstarším a nejvýznamnějším akcím v oboru vizuální komunikace na světě. Nejlepší roky přehlídky jsou spjaté s jejím zakladatelem Janem Rajlichem starším. Zatím poslední ročník se konal v roce 2018. Velkou cenu tehdy získalo britské studio OK-RM. Cenu za přínos oboru dostal in memoriam právě Rajlich, malíř a grafický designér, který zemřel v roce 2016 v 96 letech.

Na poslední uskutečněný ročník galerie obdržela od ministerstva kultury přes dva miliony korun, 750.000 korun poskytlo město Brno. Rozpočet bienále přesahoval pět milionů korun. Galerie tehdy uváděla, že pro plnohodnotnou přípravu bienále při rostoucích cenách by potřebovala několikanásobně vyšší podporu ministerstva.
0 komentářů
přidat komentář

Související články