Vložil
Martin Rosa
17.07.2009 02:35

zpět na článek
3 komentáře
memento
koka
| 22.07.09 10:57
„Po několik příštích desetiletí bude poukazovat..“ – musím se těmhle kecům strašně smát. Za půl roku nikdo nevzdechne.
Případ Liberce – budova pobočky Kraj.soudu. Předraženo 2x cca 3/4mld Kč. Esteticky nula (ale masy přijatelná) prioritou byla potřeba místních stavebních firem a jejich šéfů. Pár projektantů se drželo pod krkem, ale pochopili, že to stejně nemá cenu a nechali toho.
Takže projektanti, nemudrovat a vyrazit na golf nebo pěkně pozvat tajemníka na dovolenou, nejlépe přibrat loajálního člena zastupitelstva, nakreslit krabičku s nějakou „pěknou“ fasádou přidat fórek (tráva na střeše, panorama výtah, apod.) a když vám to někdo ukradne prskat, ať dostanete aspoň interiéry.
Aby nevznikl omyl – nesměju se. Uživit firmu v tomto prostředí není sranda a účel ještě stále světí prostředky. Architekt, který by odmítl zakázku kvůli netransparentnosti jeho výběru by byl asi úplný vůl.
Nenechte si zkazit pěkný den, jděte třeba na golf.
Z.K.
V souvislosti s tím se chci zeptat...
Tomáš Skalík
| 01.01.10 02:07
Jak závazné jsou pro členy architektonické komory její interní předpisy?
Např. když se podívám na PROFESNÍ A ETICKÝ ŘÁD ČESKÉ KOMORY ARCHITEKTŮ, tak se mi zdá nemožné aby se člen, který své členství ve své profesní komoře myslí vážně, podílel na akcích o kterých se Martin Rosa rozepisuje. Rozhodně si nemyslím, narozdíl od Z.K., že architekt, který dodržuje pravidla je vůl. Naopak je to pan architekt. Narozdíl od všech, kteří si myslí, že pro účel lze světit prostředky.
Architekt nejsem, ani člen komory, možná tomu rozumím špatně, budu vděčný, když mi někdo pomůže se v tom zorientovat.
re Tomáš Skalík
Vích
| 02.01.10 09:44
Jak závazné jsou pro členy architektonické komory její interní předpisy?
- teoreticky jsou zcela závazné. Ta ochota Komory je ihned vymáhat a vyvozovat směrodatné důsledky je ale nedostatečná, tak nás bude s tímto přístupem čekat ještě velké blíže nespecifikované množství podobně mafiánských soutěží. Na podzim 2009 přibyla ta na revitalizaci Mariánského náměstí v Praze, taky cca miliardová investice, kterou vyhrál sám předseda Sboru expertů památkové péče MHMP Malinský, viz tady rubrika Diskuse.
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.