Liberec chce mít koncept přihlášky na Evropské hlavní město kultury do prázdnin

Vložil
ČTK
23.05.2022 18:05
Liberec

Liberec – Liberec se blíží k závěru při vytvá- ření konceptu přihlášky na Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028. Základní verzi šedesátistránkového dokumentu chce radnice mít hotovou do konce června. Novi- náře o tom informoval náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr.


"Předpokládám, že do konce června bychom měli mít koncept vyčištěný a v průběhu července a srpna už budou probíhat grafické doplnění a překlad do angličtiny," řekl náměstek. Přihlášku musí město podat do 1. září, podle Langra ale zatím nebude obsahovat konkrétní náplň činnosti. "V první přihlášce jen velmi zběžně. Ten zásadní detail, to znamená kulturní program bude až pro přihlášku číslo dva," uvedl náměstek.

V základní verzi přihlášky podle něj musí uvést, z čeho chtějí vycházet a na čem svoji kandidaturu postavit. "Hodně je přihláška o tom srovnat, zda kandidátské město bude schopno projekt kapacitně, míněno lidskými zdroji, uchopit a realizovat," dodal náměstek.

Za přípravu podkladů a vytvoření přihlášky pro první kolo zaplatí město přes 2,9 milionu korun. Stejně jako další tři kandidáti získal Liberec na její vytvoření od ministerstva kultury dotaci půl milionu korun. Langr očekává, že postupující do druhého kola by mohli být známí letos v listopadu či prosinci. Konkurenty Liberce budou Brno, Broumov a České Budějovice.

Titul Evropské hlavní město kultury vždy na jeden rok propůjčuje Evropská unie jednomu či více evropským městům, která tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Držiteli za Českou republiku byla v roce 2000 Praha a v roce 2015 Plzeň. Znovu na Česko přijde řada v roce 2028. Které z českých měst uspěje, by mělo být známo v příštím roce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články