KAŠNY VÍŘÍ MĚSTO

Rozhovor s Ondřejem Císlerem

Vložil
Kateřina Lopatová
02.09.2010 00:10
Ondřej Císler


zpět na článek


Koncem července se v Čechách slavnostně odhalily kašny hned ve dvou městech. Navrácení historické kašny z roku 1823 před libereckou radnici se obešlo bez větší mediální pozornosti. Tisk ani místní obyvatelé nezpytovali osazení novodobé kopie realisticky popisné sochy Neptuna stojícího na delfínu, lehce povýšené osazení fontány nad terén s pomocí několika schodů – a tedy nutně omezení pohodlného přístupu, rozmístění laviček do školáckých řad po stranách ani snad nejzásadnější moment, totiž že zmíněná vyvýšená pozice okrádá kolemjdoucí o kýžený pohled na vodní hladinu.
Když se však dva dny před tím odhalily kašny plzeňské, mnohá média přijala pouhý fakt, že do historického prostoru náměstí a blízkosti gotického kostela proniklo soudobé dílo, jako důvod k vytěžení senzace a nepoučenosti veřejnosti.
Rozhovor s jejich autorem jsme v Plzni natočili den po slavnostním odhalení. Ondřej Císler při té příležitosti mimo jiné potvrdil, že opustil dlouholetou architektonickou spolupráci s kolegou Pavlem Hniličkou (od roku 2004), z níž za nejúspěšnější společnou realizaci pokládá dům v Roztokách a projekt Sladovna Olomouc. Pro příště jej zajímá spolupráce na volnější bázi, která přináší velkou svobodu: „Pro každý projekt vytváříte nový tým, podobně jako tvoříte pro určitou skladbu orchestr...“
Rozhovor se nicméně jaksi logicky, vzhledem k místu i času, dotýkal především tří nových kašen. Rádi jsme proto také uvítali možnost upřesnit technologické aspekty jejich zlacení přímo s někdejším Císlerovým spolužákem z AVU a především spolupracovníkem na plzeňském projektu Davidem Blahoutem.
19 komentářů
foto
| 02.09.10 11:13
....konečně vidím fotky z realizace....je to naprosto perfektní, chválím!
Fantastické!
Mikuláš
| 02.09.10 01:28
Gratuluji!!!
paráda
Jirka
| 09.09.10 11:59
Rozhovor je vynikající, díky.
Antikrist je shovívavý
Jan Sommer
| 09.09.10 04:56
...také k dámám a pánům architektům. Pan architekt kašny líčí pěkně. Jen se neměly reálně dělat.
...
ondrejcisler
| 10.09.10 03:38
pana Sommera mají dámy stejně rády jako architekti? I Vy pekelníku! Zajďete si někdy do kina!
>> Jan Sommer
gallina-scripsit
| 10.09.10 11:00
Chápu co píšete ale nechápu repliku pana ondrejcislera.
Trochu Vám však musím oponovat. Kdyby se ty kašny nedělaly, nebylo by moc co o nich napsat. Tedy vyjma toho prozrazeného východiska - zčernalého pískovce. Říkal jsem si včera na Karlově náměstí: Ještě že je kostel svatého Ignáce opravený. Kdyby byl pořád zčernalý, se zlatou korunou svatozáří světců a plamenů šlehajících z kuželek atiky, kdoví, co by se dnes dole v parku mohlo objevit....
Dámy nedámy
Jan Sommer
| 10.09.10 02:30
Co Vás to napadlo. Jsem kmet! Nicméně, co se týče názoru na další témata, to se snažím uchovat si určitou svéhlavost a možná i nedostatek oprávněné úcty. Nerad bych to přeháněl, kdyby to někoho zasahovalo existenčně, což by mohlo v plzeňském případě hrozit (taky vím, že kdybych se opravdu trefil, byl bych sám první na řadě). Ale jak už jsem řekl zde v některé diskusní haluzi, až si do Plzně zajedu, udělám si nějaké obrázky a obrázek. O dojmy se rád podělím. Ale za filmového kritika nebudu nikdy. Leda bych se dostal k podílu z celuloidové režie.
ad ondrejcisler: aha, Vy to možná myslíte tak
Jan Sommer
| 10.09.10 03:48
že svým řečněním dokážu oslovit nejen architekty, ale také dámy. Anebo že odpor dam ke mně stejně silný, jako ho cítí pánští architekti. Ale možná jsem zapšklý děda (jeden bystrý architekt mi dokonce řekl, že smrdím a že mi dá pár korun na odpachovací přípravek; nedal nic, čili je výsledek odpovídající). Teď možná zbytečně reaguji proto, že nemám reakci ohledně předchozího příspěvku. Stál jsem o ni? To nevím, Tak aspoň, bude-li, aby byla vtipná. Redakční policejní prodlevy v této diskusi jsou asi potřebné, ale je to divný folklór.
realita
vga
| 10.09.10 04:23
Navštívila jsem Plzeň díky jednání s magistrátními úředníky, tak jsem se jukla na náměstí. Měla jsem z nich obavy - viděla jsem jak je začali montovat, trochu se mi nezdálo měřítko....výsledek je však perfektní - moc se mi líbí. Hlavně ta voda, ta tam patří
krutá realita
W.
| 26.09.10 06:57
Fotky skvělé, nebýt z Plzně, tak o těchto kašnách budu pět jen samé ódy. Jelikož, ale z Plzně jsem, mohu pochválit jen talent pana fotografa, dokázal kašny vyobrazit v celku pěkně. Realita je však krutá. Velbloud, který vypadá jako samopal? Nedivím se, že většina místních se náměstí vyhýbá obloukem. Kašny se tam absolutně nehodí!( a to nemluvíme o jejich ceně) Snad si na ně jednou zvykneme, každopádně, už se těším na Vánoce, až kašny přikrejou.
W...to srovnání...uff...
ondrejcisler
| 27.09.10 01:30
...je stejně nezajímavé, jako když "česká kulturní obec" přirovnává pozoruhodný a rafinovaný nový orloj v Brně k lingamu. Copak Pepíci nedokážete z mozku vyždímat nic lepšího, jste na tom opravdu tak špatně? Fotky - uznáváte - jsou krásné, ale mezi ostatními Pepíky se neodvážíte připustit, že fotograf fotil jenom to, co tam opravdu stojí? Zapomněl jste dodat,, že je potřeba důsledně volit politickou reprezentaci, která bude především prosazovat pepíčí estetické hodnoty... a že to bylo celé podplacené, to jste taky pominul. Pro připomínku - já jsem si nechal si nechal 7 miliónů, cca 15 jsem rozdal zastupitelům aby to schválili a co zbylo, za to se to postavilo. Teď aby snad zasáhl šakal, protože jiná možnost už asi nezbývá... ó hrůzo!. P.S. na náměstí v Plzni je opravdu čím dál tím více pusto. Sám vypadáte jako samopal.
1:0
kandik
| 27.09.10 11:52
Císler vs. W. 1:0 .
ps.s pane Císler: Kašny dosmrti dobrý.....
pro W.
Savonarola
| 27.09.10 04:40
Zdá se, že s ne-Pepíky, které tady pan Císler zřejmě zastupuje, se nediskutuje, a to i tehdy, když ne-Pepíci melou a míchají páté přes deváté a bohapustě žvaní (viz rozhovor). To, co stojí v Plzni nejsou ani kašny a ba dokonce ani chrliče - za což jsou ty "věci" v poslední době vydávány. Chrlič je a vždy byl SOUČÁSTÍ STAVBY - náměstí NENÍ stavbou. Pan Císler by tedy měl jako ne-Pepík vymyslet něco jiného.
skvělé!
ondrejcisler
| 27.09.10 08:28
J. Savonarola přišel s pádným argumentem: "Chrlič je a vždy byl SOUČÁSTÍ STAVBY - náměstí NENÍ stavbou" - to je slovo!, Ne nějaké "bohapusté žvanění". Tím se ovšem věc zásadně mění, snad tedy abych raději šel zpátky do školy, že . Vezmu sebou Kotalíka, Plose, Kouckého, Kerela, Gryma, Šváchu, Přikryla, Miluniče, Nasadila, Vávru, Lukeše, Šlapetu a zbytek té početné hordy nedouků, kteří to hlupáci nevěděli.
Plzeňské sestřenici se narodila první vnučka
gallina-scripsit
| 19.10.10 01:25
a navíc bylo v Plzni u vetešníka k vyzvednutí nějaké umění. Jeden z posledních slunečných dní letošního podzimu. Přijeli jsme se ženou do Plzně o dvě hodiny dřív a zaparkovali v jedné z ulic, které vybíhají z Klatovské třídy. Přešli Americkou a Smetanovy sady a stanuli na náměstí Republiky. Hodinu jsme brouzdali po náměstí. Prohlíželi jsme kašny. Stanovil jsem si cíl najít nějaké hledisko či téma, aby se o tom díle dalo promluvit v pozitivním duchu. Nešlo to. Nakonec mne napadlo, že by se to dalo posuzovat i jako typografie, vždyť jsou to nějaké znaky, pes (?) se dá snadno přečíst jako písmeno lambda. Ale zase to bylo špatně. Šel jsem vedle své ženy k autu, schlíplý, že nic pěkného si neodnáším. A takový čistý den... Ale ve Smetanových sadech mi to došlo. Na zpáteční cestě jsem je vnímal jako mnohem krásnější prostor než před hodinou, když jsme jimi procházeli směrem k náměstí. Najednou silný, obohacující prožitek. Plzeňané si tedy snad díky situaci na náměstí Republiky budou lépe uvědomovat svoji zodpovědnost za Smetanovy sady, jedno z mála míst plzně, kde to mají opravdu pěkné. Splín roztál, mohl jsem se znovu těšit na setkání se sestřenicí a na to, co mi připravil vetešník.
... tak mě napadá
Bohdan Špaček
| 19.10.10 06:45
... kdyby místo těch žesťů byly fujary z tropickýho dřeva, možná by se nám ta věčnost trochu zpřítomnila a za větrných nocí by si kašny prozpěvovaly jak Hammelnské varhany ...

jsou tři, mohl to být akord
Včera
robert
| 21.10.10 08:59
jsem v Galerii Art na Staromáku narazil na model Neprašovy fontány Psí matka a psí dítě - doporučuju zhlédnout. Mně to dostalo.
re robert
Bohdan Špaček
| 21.10.10 09:16
zajímavý

http://www.galerie-art-praha.cz/fileadmin/sys/katalog_images /aukce_100925/obraz-272.jpg
namestie
lubo
| 03.11.10 07:42
Je to pozoruhodné dielo. Ako som to mal možnosť vidieť stačilo realizovať možno iba jedno. Tak ako je morový stĺp je jeden a nie štyrikrát, tak aj v budúcnosti niekto mohol to námestie doplniť niečim tiež rovnako pozoruhodným. Je zaujímavé ako ľudia zoškrabávajú ten zlatý povlak do výšky rúk asi kľúčami, tomu sa tiež postupným dopĺňaním dalo predísť, ale neznevažujem to . Pôvodná mierka tej Y fontány bola asi vhodnejšia.
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.