IPR se odvolal proti povolení plavební komory na Smíchově

Vložil
ČTK
22.08.2019 17:15
Praha


Praha - Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) podal odvolání proti povolení výstavby nové plavební komory u Dětského ostrova. Důvodem je podle textu odvolání, který má ČTK k dispozici, nezákonnost a nesprávnost napadeného výroku rozhodnutí. Stavbu povolil zvláštní stavební úřad pražského magistrátu letos na začátku srpna. Se stavbou, kterou chystá státní podnik Povodí Vltavy, nesouhlasí vedení Prahy a městské části Praha 5 a Praha 1. Povodí na ní naopak trvá. Vyjádření magistrátu ČTK zjišťuje.


"Počet velkých plavidel na Vltavě v Praze v posledních letech dramaticky narostl, což není dobrá zpráva. I proto myšlenku plavební komory pro velké výletní lodě v tomto místě nepodporujeme. Preferujeme zde kompromisní řešení určené zejména pro malá plavidla," uvedl mluvčí IPR Marek Vácha.

Nezákonnost je podle IPR dána několika důvody. Podle institutu je povolení vydáno v rozporu s veřejnými zájmy obce a jejích obyvatel, a neopírá se tak o prokazatelný veřejný zájem. Zároveň z něj není zřejmé, co je zásadním důvodem umístění a povolení stavby, proto tak je v případě podání námitek podle IPR takzvaně nepřezkoumatelné.

Rozhodnutí se prý také opírá o nesprávnost a nezákonnost stanoviska magistrátních odborů památkové péče a územního rozvoje. Například památkový odbor posoudil pouze stavbu samotnou, ale už neřešil její dopady na okolí. Podle IPR dojde k degradaci historického centra, bude omezen přístup na řeku nebo zničeny průhledy na Národní divadlo. Lodě také zhorší kvalitu ovzduší.

Stavbu loni zamítl stavební úřad Prahy 5, povodí však podle zákona mohlo ještě požádat vodoprávní úřad na magistrátu. Oba úřady spadají pod státní správu a politici na ně nemají mít vliv. Podle rozhodnutí disponovalo povodí závaznými stanovisky magistrátních odborů a dalších institucí, podle kterých je stavba v souladu s pražským územním plánem, památkovou ochranou či hygienickými předpisy. Mimo jiné právě to IPR rozporuje.

Pražští radní před několika týdny přijali usnesení, že se stavbou nesouhlasí, stejně jako předtím radnice Prahy 1 a 5. Praha s radnicemi podepsala memorandum, ve kterém se zavazují, že využijí všechny zákonné prostředky k tomu, aby stavbě zabránily. Státní podnik novou komoru odůvodňuje nedostatečnou kapacitou té stávající a na projektu trvá.

Komora má být 55 metrů dlouhá, 11 metrů široká a má být umístěna na opačné straně Dětského ostrova než ta stávající. V případě, že povodí získá pravomocné povolení, by stavba měla trvat dva až tři roky a podle dokumentace k územnímu rozhodnutí by vyšla na zhruba 530 milionů korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Odvolání IPR
Vích
23.08.19 04:38
zobrazit všechny komentáře

Související články