Investoři staveb mají přispívat na infrastrukturu v Brně

Vložil
ČTK
05.03.2021 08:05
Brno

Brno – Investoři komerčních staveb v Brně se mají nově podílet na rozvoji veřejné infrastruktury. Buď ji sami vybudují, nebo na ni dají peníze. Vyplývá to ze zásad pro spolupráci s investory, které připravili zástupci vedení města. Cílem je, nastavit transparentní pravidla, podle kterých developeři nad rámec výstavby vybudují třeba park či školku, nebo přispějí 800 korun za metr čtvereční do investičního fondu. Dokument mají na březnovém zasedání projednat zastupitelé, řekla dnes na tiskové konferenci primátorka města Markéta Vaňková (ODS).


"Výrazně přispěje k rozvoji Brna a je jenom škoda, že nevznikl již dříve. Proces, který k nadefinování zásad vedl, trval několik měsíců a bez spolupráce investorů a snahy nalézt soulad by nemohly vzniknout," uvedla Vaňková.

Zásadami spolupráce se budou v Brně řídit výhradně záměry komerční výstavby. "Nebudou tedy závazné pro soukromou výstavbu, tedy například neovlivní stavbu rodinných domů pro uspokojení vlastní bytové potřeby, garáží, sportovišť či drobných staveb ani výrobních a skladových budov. Za investora není považováno město Brno, příspěvkové organizace zřízené městem nebo jeho městskými částmi ani obchodní společnosti, ve kterých má město nebo městská část většinovou majetkovou účast, či takzvaní veřejní zadavatelé," sdělil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Nyní tak podle něj budou nastavena transparentní pravidla pro všechny. Spolupráci s investorem bude koordinovat město v případě celoměstského zájmu, nebo jednotlivé městské části, které si samy mohou určit, co je při daném projektu nutno vybudovat.

Investiční příspěvek bude stanoven na 800 korun za metr čtvereční čisté podlahové plochy stavebního záměru. "Všechny příspěvky poskytnuté jednotlivými stavebníky budou směřovat do nově vytvořeného Fondu developerských projektů. Výdaje z fondu poputují zejména na konkrétní projekty v oblasti budování veřejné infrastruktury včetně jejich projektové přípravy," doplnil náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS).

Se zásadami souhlasí členové Asociace brněnských architektů a stavitelů. "V Brně fungujeme už řadu let a vždy jsme k projektu doplnili i občanskou vybavenost, ale bylo to na základě nějaké dohody mezi městem nebo městskou částí. Vše ale vznikalo bez nějaké koncepce. Věřím, že zásady zároveň zrychlí uskutečnění projektů," uvedla například výkonná ředitelka společnosti IMOS development Hana Vyplelová.

Souhlasí s ní i Tomáš Kaláb, ředitel stavební firmy Kaláb. "Pro nás investory je důležitá předvídatelnost, takže když budeme nakupovat pozemky, s jasně stanovenou výší příspěvku si snadno spočítáme, kolik musíme dát na občanskou vybavenost," dodal. I podle něj zásady mohou vést k rychlejší výstavbě, čímž se zbrzdí růst cen nemovitostí.

Podobné zásady fungují již v například v Říčanech, Mnichově Hradišti, Břeclavi nebo v několika městských částech Prahy. Nedávno byly schváleny v Jihlavě.
0 komentářů
přidat komentář