Hranice architektury - zápis ze třetího diskusního večera

téma Společenská odpovědnost architektury

Zdroj
Ing. arch. Karolína Kripnerová, Architekti bez hranic, z.s.
Vložil
Tisková zpráva
18.12.2018 14:00
Praha

Kde začíná a končí architektura? Tuto otázku si položil spolek Architekti bez hranic. Spolek, který se zajímá o veřejný prostor a mezilidské vztahy. Vznikl tak projekt diskusních večerů Hranice architektury, který má za cíl přivést k jednomu stolu architekty a také odborníky jiných profesí. Diskusní večery zprostředkují pohled na jedno téma z různých úhlů, nebo naopak z různých názorů vykrystalizuje průsečík. Diskusní večery Hranice architektury jsou otevřeny jak odborné, tak laické veřejnosti. Zapojení publika do diskuse, ať dotazy či názory, je vítáno.
Třetí diskusní večer byl na téma Společenská odpovědnost architektury. Co znamená společenská odpovědnost pro architekta? V čem spočívá společenská angažovanost architekta a jaké má formy? Co vedlo k vytvoření funkce městského architekta a v čem se liší od ostatních architektů? Jaké jsou hranice odpovědnosti architektů v naší společnosti, ale také jaký prostor jim sama společnost dává? Hosty diskusního večera Hranice architektury v říjnu 2018 byli architekt Miroslav Vodák a starosta města úvaly Petr Borecký.

CBArchitektura
V úvodu večera Mirek Vodák představil spolek CBArchitektura. Vznikl před deseti lety v českých Budějovicích a věnuje se popularizaci architektury. Spolek tvoří společensky angažovaní architekti, kteří procestovali Jihočeský kraj a Horní Rakousko a napsali stručného průvodce po veřejných stavbách těchto sousedících regionů, které vznikly po roce 1990. Z průvodce vyznívá srovnání stavební kultury a apel, aby česká společnost aspirovala na stejnou úroveň, jakou má Rakousko. Neboť jak si Mirek Vodák posteskl, tam někde bychom byli, nebýt naší komunistické minulosti (kdy jsme se mj. čtyřicet let o architektuře nebavili). Ale optimisticky dodává, máme na to.

Úvaly
Město úvaly leží v okrese Praha – východ a má 6700 obyvatel. Petr Borecký se nejprve snažil zlepšit fungování města prostřednictvím okrašlovacího spolku, brzy však zjistil, že bez podpory radnice větší změny neprosadí. A tak se známými založil občanské sdružení Otevřené úvaly. Spolu s ním se na radnici dostal, a od roku 2014 zde působí jako starosta. Ve volbách 2018 byl zvolen podruhé. Jedním z prvních kroků nové radnice byla exkurze do zahraničních měst, poté zřídili pozici městského architekta, projektanta, krajináře a odborníka na bezbariérovost. V roce 2018 byla radnice města úvaly oceněna Ministerstvem pro místní rozvoj jako druhá nejpřívětivější v celé republice a první ve Středočeském kraji.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články