Domem roku se stal rodinný dům z Plzeňska od architekta Zábrana

Vložil
ČTK
21.02.2019 16:30
Praha

Jiří Zábran

Praha - Absolutním vítězem ankety Dům roku 2019 se stal rodinný dům v Plzeňském kraji navržený architektem Jiřím Zábranem. Vítězný dům je dvoupodlažní se zastavěnou plochou 148 metrů čtverečních. Získal absolutně nejvyšší počet hlasů. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci časopisu Můj dům, který anketu vyhlašuje.


"Architektonické řešení vítězné stavby navazuje na zahrádkářskou minulost parcely a koncept projektu řadových domů. Protáhlá obdélníková stavba má plně prosklené přízemí, na nějž je nasazena jednoduchá hmota obložená dřevem. Podélně se svažující pultová střecha vytváří tvar klínu a dřevěné patro navozuje dojem korábu plujícího v zahradě. Časem přirozeně zestárne, získá patinu a postupně se ztratí mezi okolními vzrostlými stromy," uvedli organizátoři.

Druhé místo v hlasování čtenářů získal typový dům Kristýna 27 z Karlovarského kraje. Třetí místo pak rodinný dům v okrese Praha-východ od architektů Aleše Jeřábka a Vítězslava Táborského.

O vítězi soutěže rozhodují čtenáři hlasováním na webu časopisu nebo zasláním textové zprávy. Vedle čtenářů vybírala vítěze ve všech kategoriích odborná porota. Do nominace mohly být zařazeny pouze domy, které byly v časopise zveřejněny v roce 2018. Loni se absolutním vítězem stala "Vila nad vodopádem" na okraji Prahy od architekta Michala Sluky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články