Dětský hospic na Cibulce by měl fungovat od roku 2026, letos se otevře kavárna

Vložil
ČTK
29.03.2023 17:55
Praha

Petr Hájek Architekti


Praha - Dětský hospic v usedlosti Cibulka v pražských Košířích by měl být dokončen v roce 2026. Koncem letošního roku se otevře kavárna v první opravené budově areálu. Novinářům to dnes řekli zástupci Nadace rodiny Vlčkových. Projekt opravy památkově chráněné budovy a dostavby budovy hospice by měl stát podle současných cen zhruba 500 milionů korun. Radnice Prahy 5 v únoru schválila změnu územního plánu, která výstavbu umožní.


Hlavní etapy stavebních prací začnou na jaře 2024. V budově, kterou v minulosti několikrát obsadili squatteři, vzniknou pokoje pro rodiče, místnosti určené pro terapie nemocných dětí, stravovací prostory nebo sál sloužící především jako vzdělávací centrum. Nová budova dětského hospice bude bezbariérovým zdravotnickým zařízením se společnými prostory a 12 pokoji.

"Děti a případně celé rodiny sem budou jezdit převážně na respitní, takzvaně odlehčovací, pobyty. Péči o dítě, kterou obvykle obstarává na plný úvazek jeden z rodičů, tu převezmou odborníci, a rodina tak bude mít prostor si odpočinout a načerpat síly. Budou mít příležitost třeba odjet na dovolenou se zdravým sourozencem, ale samozřejmě zůstat i tady s dítětem," uvedla ředitelka Nadace rodiny Vlčkových Ivana Plechatá. Výhodou je podle ní i blízkost motolské nemocnice, která se specializuje na léčbu onkologicky nemocných dětí.

Proměnu dřívější ruiny v moderní areál pro rodiny dostal za úkol tým Petr Hájek Architekti, který zvítězil mezi 48 architektonickými studii. "Historické budovy jsou komplikované a provoz zdravotnického zařízení má určité nároky. Vložit do Cibulky lůžkovou část hospice bez většího zásahu nebylo možné. Proto jsme se rozhodli historické budovy, ve kterých bude administrativa a servis, doplnit o výstavbu nové části areálu splňující nároky péče o nemocné v 21. století," popsal projekt architekt Petr Hájek.

Nová budova je částečně zapuštěná do terénu a má zelenou střechu. Dětské pokoje mají terasy obrácené k historickým budovám a společné prostory otevřené do zahrady. Architekti na projektu pracovali i ve virtuální realitě, kterou dnes představili novinářům. "Ověřujeme jeho budoucí praktičnost a vše, co nejde vyčíst z architektonické studie na papíru. Můžeme vnímat dispozice budoucího objektu, vzdálenosti, rozložení místností, a třeba také šířky chodeb a dveří, kterými se musí hladce pohybovat pojízdná lůžka," popsal vedoucí projektu Cibulka František Brychta.

Datum otevření obnoveného areálu je stanoveno na 22. října 2026, symbolicky 200 let od úmrtí biskupa Thun-Hohensteina, který se na začátku 19. století zasloužil o největší rozkvět usedlosti. Jako první se veřejnosti do konce letošního roku otevře domek zahradníka, kam se přestěhuje nadace, a v přízemí bude kavárna pro veřejnost. V blízké zahradě bude otevřeno dětské hřiště.

Nadace rodiny Vlčkových má aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun, z jejich výnosů může financovat své projekty. Ondřej Vlček je generálním ředitelem globální softwarové společnosti Avast, jeho žena Katarína je lékařka působící v mobilním hospici Cesta domů. Kromě vybudování hospicu a zároveň záchrany zdevastované památky Cibulka je cílem nadace také zvyšovat povědomí o dětské paliativní péči a potřebách rodin s nevyléčitelně nemocnými dětmi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články