Praha bude mít do konce roku statický posudek Strahovského stadionu

Vložil
ČTK
26.09.2021 08:50
Praha

Strahov


Praha – Pražský magistrát bude mít do konce letošního roku aktualizovaný statický posudek Strahovského stadionu. Následně chce vedení města stanovit další postup ohledně jeho rekonstrukce. ČTK to řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Městský Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň připravuje zadání soutěže, která by měla řešit podobu stadionu a jeho okolí.


Aktualizaci posudku pro magistrát podle Chabra připravuje Kloknerův ústav ČVUT. "Na základě toho by mělo padnout rozhodnutí, co se stadionem dál," řekl. Doplnil, že rekonstrukce stadionu vyjde až na miliardy korun a je možné, že ji město provede po částech. Z památkově chráněných tribun jsou na tom podle něj nejhůře ty v jižní části stadionu.

V minulých letech se opakovaně spekulovalo o tom, že by město mohlo strahovský stadion s kapacitou 220.000 diváků prodat, resp. zbourat. To Chabr i s odkazem na památkovou ochranu vyloučil. Podle dřívějších informací v médiích se o koupi části nebo celého areálu od některého z vlastníků zajímaly například skupiny Penta, J&T, CPI nebo Accolade. Kolem stadionu už stojí nové bytové domy, místo je svou lokalitou pro developerské firmy atraktivní.

Chabr výstavbu zcela nevyloučil, převažující funkce však podle něj má být sportovní. Celou oblast jak velkého stadionu, který vlastní město, tak menších stadionů Evžena Rošického a Přátelství, které jsou v majetku Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a také sousedních kolejí ČVUT, by měla řešit připravovaná soutěž. FAČR podle dřívějších vyjádření zvažuje, že by namísto stadionu Evžena Rošického postavila nový moderní stadion pro fotbalovou Spartu.

Město zároveň plánuje prodloužení tramvajové trati z Malovanky přímo ke stadionu. Podle dřívějších vyjádření magistrát také plánuje, že do památkově chráněných tribun stadionu v budoucnu umístí stálou expozici Muzea paměti XX. století, které předloni zřídilo.

Stadion byl na pozemku ohraničeném dnešními ulicemi Atletická a Vaníčkova vystavěn za účelem konání všesokolských sletů v roce 1926 podle návrhu architekta Aloise Dryáka. Později byl několikrát dostavován, v letech 1960-1975 pak byl areál kompletně dostavěn pro potřeby národních spartakiád. Poslední spartakiáda se na stadionu konala roku 1985. Po pádu komunismu se v areálu konaly mimo jiné koncerty světových hvězd a několik výstavních akcí.
0 komentářů
přidat komentář