Brnu chybí socha od významného zahraničního umělce, míní odborník

Vložil
ČTK
23.09.2019 15:05
Brno

Brno - Brnu chybí socha od nějakého uznávaného zahraničního umělce. Jinak město podporuje sochařské umění nadstandardně, byť ne všechna díla se hned zalíbí široké veřejnosti. Zárukou umělecké hodnoty soch instalovaných městem Brnem i Masarykovou univerzitou je to, že výběr je založen na rozhodování odborných porot, řekl dnes ČTK Radek Horáček, hlavní autor nové knihy Sochařské Brno 1989-2019.


"Dobře víme, že i ty sochy nejskvělejších sochařů se širší veřejnosti nemusí líbit. Ale Brno může mít čisté svědomí v tom, že sochy jsou odborně vybrané a že naši potomci se nám nebudou smát," řekl Horáček.

Kniha se věnuje sochám v areálech Masarykovy univerzity a uměleckým dílům z projektu Sochy pro Brno, festivalu Brno Art Open - Sochy v ulicích a také ze sochařských sympozií. Pánové si knihu díky jejímu formátu mohou vzít na procházce do kapsy u saka, dámy do kabelky.

V brněnských ulicích jsou díla renomovaných českých sochařů, městu by ale podle Horáčka "slušelo" více uměleckých děl zahraničích tvůrců. Není však lehké je pro Brno získat. "Když se blížilo 100. výročí Masarykovy univerzity, usilovali jsme o nějakou skvělou věc mezinárodního významu, ale ukázalo se, že lidské i finanční limity jsou v tom českém prostředí pořád hodně svazující," uvedl Horáček.

K novodobým symbolům Brna se už zařadila jezdecká socha Jošta Moravského od Jaroslava Róny, kvůli dlouhým nohám koně přezdívaná žirafa. Horáček se stavěl proti záměru jezdecké sochy, připadalo mu to jako archaismus. Ze soutěže však podle něj nakonec vzešla kvalitní a zajímavá socha.

"Já jí nefandím, ale respektuju, že takhle bezvadně funguje, popularizuje umění, že je zábavná pro lidi, že to náměstí už není nuda, ospalý kout se zaparkovanými auty, ale příjemný kout pro procházku," uvedl Horáček, který je bývalým ředitelem Domu umění města Brna a vede katedru výtvarné výchovy na brněnské pedagogické fakultě.

Díky městskému projektu Sochy pro Brno vznikly sochy připomínající spisovatele Jana Skácela, skladatele Wolfganga Amadea Mozarta nebo vynálezce Thomase Alvu Edisona. V plánu jsou díla věnovaná architektovi Adolfu Loosovi, páteru Martinu Středovi nebo řeholnici Marii Restitutě. Výstaviště Brno brzy odhalí sochu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články