Brno zrekonstruuje ulici Pohořelec, odkud zmizela tržnice

Vložil
ČTK
24.05.2019 15:00
Brno

NEXT Institute

Brno - Brněnská ulice Pohořelec, z níž městská část Brno-střed nechala před pár lety odstranit tržnici, by měla být v létě zrekonstruována. Náklady jsou okolo tří milionů korun, řekla novinářům mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Odstranění tržnice ještě řeší soudy, podle Dobešové je ale možné k opravě ulice přistoupit. Město navíc od soboty na tři dny uspořádá v místě festival s cílem ukázat lidem vize rozvoje města.

Podle Dobešové rekonstrukci ulice připravuje městská firma Brněnské komunikace. "Měla by tam být nová dlažba a uprostřed menší alej tří stromů. Přibudou lavičky, odpadkové koše a veřejné osvětlení. Vše by mělo začít v létě a budeme rádi, když to i v létě skončí," řekla Dobešová.

Od soboty začne v místě třídenní festival, který představí vizi, jak by mohla v budoucnu vypadat brněnská náměstí nebo parky a kde budou moct lidé stavět byty nebo si vyrazit za sportem. Uvedl to primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti).

Odstranění tržnice z Pohořelce řeší ještě soudy. Městská část nejprve poslala firmě výzvu k odstranění. Když ve lhůtě nevyhověla, nechala městská část stánky asijských prodejců koncem roku 2016 odstranit. Vysvětlovala to tím, že v místě byly nelegálně. Tehdejší radní Brna-středu Svatopluk Bartík (za Žít Brno) je označil navíc za nevzhledné a nechtěl, aby někdo nelegálně zabíral prostor.

Firma 1. brněnská investiční proto podala žaloby k soudu. Zatímco u krajského soudu uspěla, Nejvyšší správní soud se nedávno zastal městské části a vyhověl její kasační stížnosti proti verdiktu krajského soudu, podle kterého nechala městská část zlikvidovat tržnici nezákonně. "Nejvyšší správní soud uznal naši kasační stížnost a vrátil případ krajskému soudu. Po dohodě s právníky a Brněnskými komunikacemi jsme uznali, že k rekonstrukci může dojít," dodala Dobešová.
0 komentářů
přidat komentář