Brno získá trafostanici, jež zasahuje do stavby koncertního sálu


Brno - Brno získá do majetku trafostanici u hotelu International, která zasahuje do prostoru před budoucím Janáčkovým kulturním centrem. Město trafostanici zbourá, aby před plánovaným koncertním sálem za dvě miliardy mohlo vzniknout náměstí Ludvíka Kundery. Novinářům dnes o dohodě města a společnosti HIB Development jako vlastníka hotelu a trafostanice řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).


Město o získání trafostanice usilovalo asi 15 let. Radní dnes schválili záměr směnit trafostanici za pozemek, jehož součástí je budova ve Starobrněnské ulici číslo 20. "Je to dům s pronajímanými obchodními a kancelářskými prostory. Pokud ke směně konečně dojde, práva a povinnosti z aktuálních smluv přejdou samozřejmě na nového vlastníka," řekl radní pro majetek Róbert Čuma (Piráti). Podle něj obě nemovitosti posoudí znalec a rozdíl ceny je firma připravená městu doplatit.

Podle Vaňkové nechá město trafostanici zbourat. "Její odstranění pomůže nově vznikajícímu Janáčkovu kulturnímu centru. Díky tomu vznikne u nového koncertního sálu prostor, který hrdě ponese jméno prvního rektora Janáčkovy akademie múzických umění Ludvíka Kundery," řekla Vaňková.

Koncertní sál bude na rohu ulic Besední a Veselé zhruba, stavba má stát dvě miliardy korun. V minulosti přislíbilo ministerstvo kultury, že na to dá 600 milionů, Jihomoravský kraj slíbil podporu 100 milionů. Zázemí v sále s kapacitou 1100 až 1200 míst najde brněnská filharmonie, které podobné prostory chybí. Projekt získal nedávno stavební povolení. Vaňková doufá, že stavební práce začnou nejpozději na jaře roku 2022. V místě už jsou podzemní garáže s bezmála 200 místy, zatím jsou ale zavřené.
0 komentářů
přidat komentář

Související články