Brno vybralo pro stavbu haly na výstavišti za 4,4 mld. firmu Hochtief

Vložil
ČTK
05.10.2022 18:00
Brno

Pisárky


Brno – Multifunkční halu na výstavišti v Brně postaví společnost Hochtief za 4,4 miliardy korun. Novinářům to dnes řekla primátorka Brna Markéta Vaňková. Město firmu vybralo ze čtyř uchazečů. Částka obsahuje jak stavbu haly, tak parkoviště, komunikace a inženýrské sítě. Stavba haly nezačne hned, ale cena je podle Vaňkové zafixovaná. Město nyní řeší financování projektu a také schválení veřejné podpory ze strany Evropské unie. Pokud by ji neschválila nebo město nesehnalo peníze, je možné od smlouvy odstoupit nebo ji vypovědět.


Brno chce postavit na výstavišti multifunkční halu až pro 13.000 diváků. Konaly by se tam sportovní i kulturní akce. Město v dubnu přijalo čtyři nabídky na stavbu a od té doby je hodnotilo. "Výsledkem je výběr společnosti Hochtief CZ s nabídkovou cenou 4,444 miliardy korun bez DPH," uvedla Vaňková.

Zakázku zadávalo město společně se třemi městskými firmami, a to Brněnskými komunikacemi, Teplárnami Brno a Arenou Brno. Stavba ale nezačne okamžitě. "Staveniště bude předáno a stavební práce zahájeny až na základě výzvy města Brna," uvedl radní Brna a předseda představenstva firmy Arena Brno Petr Kratochvíl (ODS). Podle něj však případná časová prodleva neznamená pro zadavatele žádné další finanční náklady. "Od smlouvy je také možné odstoupit nebo ji vypovědět v případě, že Evropská komise neschválí veřejnou podporu, nebo nebude zajištěno financování stavby," řekl Kratochvíl.

Brno má přislíbenou dotaci na stavbu haly z Národní sportovní agentury, která podporuje projekty v maximální výši 300 milionů korun. Vaňková už dříve jednala se zástupci vlády o další podpoře ze strany státu pro stavbu haly. Nedávno ČTK řekla, že v jednáních hodlá pokračovat, jakmile se uklidní situace kvůli energetické krizi.

Podporu přislíbil i kraj. Brno má zároveň schválené možnosti čerpání úvěrů u Komerční banky ve výši tři miliardy korun a u České spořitelny ve výši 1,5 miliardy korun. Celkem tak může ze dvou bank čerpat 4,5 miliardy. Vaňková dříve řekla, že peníze půjdou na investiční projekty, halu ale konkrétně nejmenovala. Před zářijovými komunálními volbami také řekla, že s ohledem na ekonomickou krizi bude potřeba tak velké projekty pečlivě zvažovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články