Brno prodlouží podchod na nádraží v Králově Poli, vznikne i lávka

Vložil
ČTK
25.05.2022 18:05
Brno

Královo Pole

Brno – Brno na nádraží v Králově Poli prodlouží pod- chod pod železnicí. Předpokládané náklady prodloužení podchodu, jeho osvětlení a zastřešení výstupu jsou 17,5 milionu korun. Za další peníze vznikne navazující lávka přes Ponávku k Myslínově ulici. Správa železnic plánuje rekonstrukci nádraží téměř za tři miliardy korun. Začít by měla příští rok.

Radní Brna dnes schválili spolupráci se Správou železnic. S ohledem na koordinaci prací se město se správou dohodlo, že všechny práce provede státní organizace a Brno uhradí náklady spojené s podchodem.

"Pro co nejrychlejší a nejkvalitnější provedení rekonstrukce nádraží v Králově Poli včetně našeho záměru vybudování pohodlné, rychlé a bezpečné cesty pro pěší od ulice Myslínova je nezbytné, aby vše probíhalo v úzké koordinaci bez nežádoucích časových prodlev. Dnes schválené řešení, že Správa železnic jako hlavní investor zajistí prodloužení podchodu a město uhradí náklady s tím spojené, je vlastně jediné možné," uvedla primátorka Vaňková. Nyní lidé používají podchod vzdálený asi čtvrt kilometru.

Kromě prodloužení podchodu a vzniku lávky jsou v plánu i práce na nádraží. Více než 70 let stará a dnes už nevyhovující nádražní budova půjde k zemi a vznikne nový dvoupodlažní bezbariérový objekt se zázemím pro cestující. Vymění se kolejiště, vzniknou nová zastřešená nástupiště. Cílem je zkrátit jízdní dobu spojů v úseku z Maloměřic do Králova Pole. Rekonstrukce za 2,8 miliardy korun by měla začít příští rok v lednu a skončit do konce roku 2024. Při výstavbě budou mít cestující zázemí v mobilních kontejnerech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články