Brno postaví v Šumavské ulici parkovací dům za 374 milionů

Vložil
ČTK
21.09.2022 22:40
Brno

vizualizace: Atelier Kristen

Brno – Brno postaví v Šumavské ulici parkovací dům a venkovní parkoviště. Vznikne tak přes 600 parkovacích míst. Náklady jsou 374 milionů korun. Novinářům to dnes řekli zástupci města. Radní dnes vybrali firmu Strabag, která parkoviště postaví. Hotovo musí být za 14 měsíců.


Parkování vznikne u výškových budov v Šumavské ulici. Parkovací dům je navržený jako železobetonová monolitická stavba. Architektonicky to budou čtyři prolínající se kvádry. "Objekt bude mít dvě části s rozdílnou funkcí. Část vyhrazená hromadným garážím bude mít dvě podzemní a čtyři nadzemní podlaží, část vyhrazená veřejné vybavenosti, kde budou kanceláře magistrátu, bude mít jedno podzemní a tři nadzemní podlaží. Kapacita parkovacího domu je 411 míst," uvedl ředitel městské společnosti Luděk Borový.

Dodal, že vozidla na plyn budou parkovat na střeše, kde pro ně bude určeno 42 míst. Na zbytku střechy bude tráva. Součástí domu je trafostanice, která umožní instalaci dobíjecích stanic pro elektromobily.

Venkovní parkoviště s kapacitou 202 míst bude sloužit pro návštěvníky a uživatele okolních objektů v modelu rezidentního parkování zóny B. V zóně A mohou parkovat jen rezidenti a abonenti, v zóně B se platí celý den za hodinu 30 korun s výjimkou první hodiny zdarma. V zóně C se za stání v pracovní dny od 17:00 do 6:00 platí 20 korun za každých 60 minut. Jedna hodina denně je zdarma. V čase od 6:00 do 17:00 je i pro návštěvníky parkování zdarma.

Vybudování parkoviště podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) zajistí lepší podmínky pro parkování ve středu města. Součástí staveb je i vznik vodního prvku nebo úprava parkové plochy.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jméno autora je tajné?
Lubomír Hruška
23.09.22 06:29
Re: Jméno autora je tajné?
Vít Blaha
30.09.22 09:13
zobrazit všechny komentáře

Související články