Vložil
Jan Kratochvíl
31.01.2007 23:00

zpět na článek
16 komentářů
jen ne dalsi instituci
jfnovak
| 02.02.07 12:07
Honzikova kriticka slina se mi zacina cim dal tim vic libit, zavani to nezavislym postojem media, ktere se uzivi samo. Doufam, ze to nejen vydrzi, ale bude se to prohlubovat. Jinak co se tyce zakladani novych instituci na prezentaci architektury, ktere by mlsne pokukovali po nejakych grantech a pronajimaly by si od mesta za korunu prostory, aby tu pod vznesenou zasterkou provozovaly vlastni podnikani, tak mam dojem, ze je jich tu akorat, radsi bych v nich menil trenery, hlavne uz zadne organizace a spolky na prezentaci architektury. Lepsi nez prezentace je virit vlastni diskuzi a na tu nepotrebujeme zadnou instituci. to se architekti nesmej bat povidat a psat. Diskuze vzdycky prezentuje jakykoliv problem nejprirozeneji a nejplasticteji.
reakce ČKA
Markéta Pražanová
| 02.02.07 04:34
Vážený pane Kratochvíle,

čeští architekti patří svou účastí v evropské ceně za architekturu Mies van der Rohe Award mezi neúspěšnější z nových členských zemí Evropské unie. Téměř pokaždé se některá z realizací dostala do finále. Neúspěch českých tvůrců v posledním ročníku přehlídky je sice politováníhodný, ale domnívám se, že nemůže být v žádném případě dáván za vinu České komoře architektů, ani jej nelze považovat za selhání tohoto profesního sdružení.

V ceně Mies van der Rohe posuzuje architektonické realizace mezinárodní odborná porota, a to na základě nominací vybraných nezávislých odborníků a profesních organizací (např. komor). Tím by měl vzniknout „objektivní průřez domácí scénou“. Vyhlašovatel a zároveň organizátor soutěže Nadace Mies van der Rohe vyzvala k nominování staveb pro období 2006-2007 architekty Irenu Fialovou, Milana Hona a jako profesní organizaci Českou komoru architektů. Každý z těchto tří subjektů s rovnou váhou hlasu doporučil 5 staveb. Vzhledem k tomu, že u některých realizací došlo ke shodě, bylo celkem nominováno 11 realizací.

Představenstvo České komory architektů nominovalo tyto stavby: Obchodní dům Omega, Brno (L. Kuba, T. Pilař); Villa Lea, Františkovy Lázně (A 69-architekti); Sipral – vzorkovna, Praha 10 (S. Fiala, D. Polubědovová); kaple sv. Antonína, Černá u Měřína (L. Kuba, T. Pilař) a Arcidiecézní muzeum Olomouc (HŠH architekti).

Tato informace se objevila již v tiskové zprávě o nominacích, která vyšla v říjnu 2006, a je rovněž ve zkrácené podobě ke stažení na www.cka.cc.

S pozdravem
Markéta Pražanová
Jádro pudla
Jan Kratochvíl
| 02.02.07 04:44
Opět se musím dovolávat potřeby nějaké všeobjímající instituce, která by vystupovala jako kontaktní orgán pro zahraniční subjekty a která by měla za úkol propagaci naší architektury v cizině.
Je to vidět na zoufalství organizátorů Miesovy Ceny, kteří logicky kontaktují komoru jako instituci pečující o architekty. Zatím nevím, proč kontaktují Irenu Fialovou a Milana Hona. Za chvíli jim posílám mail.
Zoufalství u Miesů asi nastalo, když komora odmítla letos stavby do přehlídky nominovat (viz zápis na stránkách komory z 10.10. - http://www.cka.cc/oficialni_informace/predstavenstvo/predsta venstvo-10.html). Podle mě se měla komora potkat s I. Fialovou a M. Honem a vymyslet solidní metodiku nominací. Nebo měla své privilegium delegovat na jinou instituci. Těžko říct kterou.

Pro zajímavost přikládám výběr staveb, které nominoval Milan Hon:
- Palác Omega od Kuba-Pilař v Brně
- Villa Lea od A69 ve Františkových Lázních
- Bytový dům XY od Radana Hubičky v Praze 5
- Zastřešení zimního stadionu v Litomyšli od Buriana-Křivinky
- River Diamond Apartments od Šafer-Hájek v Praze-Karlíně
cože?
bp
| 04.02.07 12:38
"čeští architekti patří svou účastí v evropské ceně za architekturu Mies van der Rohe Award mezi neúspěšnější z nových členských zemí Evropské unie". Letos jsou ve finále dva Slovinci a dva Chorvati, takže nemaťte veřejnost !
to Jan Kratochvil
Richard Lom
| 04.02.07 06:16
Nerozumim rozhorceni - co na vyberu del vadi?
Jak by vypadala nominace JK?
Jak jsem již napsal...
Jan Kratochvíl
| 05.02.07 12:17
...je zde vidět jasná sestupná tendence úspěšnosti nominovaných děl. Poněvadž se domnívám, že se kvalita české architektury lepší, bude chyba ve výběru nominovaných děl. Z české nominace mám pocit, že nepřihlíží k soutěžím Grand Prix, recenzím v odborném tisku apod. Spíše jakoby hledala něco nového, co se v tisku ještě neobjevilo, ale ono jde o to vybrat nejlepší realizace a je logické, že se to nejlepší již někde objevilo...
Má nominace je v tuto chvíli bezpředmětná.
všeobjímající instituce
RL
| 05.02.07 08:28
Vyvozovat ze skóre 1-0-1-2-1-0 jasnou sestupnou tendenci národniho týmu není korektní. Souhlasím, že nominace River Diamond není trefa do černého, ale Hon není ČKA o které tvrdíte, že selhala.
A že by se mělo přihlížet ke Grand prix OA? Ta má skutečně klesající tendenci - viz poslední vítěz.
Emocionální a nekonkrétní kritizování je jen hospodské tlachání - jakou "všeobjímající instituci" máte na mysli?
Instituce
Jan Kratochvíl
| 05.02.07 10:48
Mohla by se jmenovat třeba Institut české architektury.
Pokud se Vám nezdá posloupnost 2-1-0 (kdy 1 představuje John Pawson) klesající, tak už nevím... A to není statistika za jedno dopoledne - to je 6 let.
ČKA jako partner přehlídky za ČR nemělo záležitost shazovat ze stolu, ale mělo být hlavním strůjcem nové metodiky nominace. Z širšího výběru se mohla udělat výstava o české architektuře + katalog = jednou za dva roky pěkný marketing pro českou architekturu. Tuto práci však ČKA dělat nebude, tudíž ji musí udělat někdo jiný. Samozřejmě "nemusí", ale pak jsme země kubismu a funkcionalismu.
co by kdyby
RL
| 05.02.07 12:18
Ale předpokládáte bezchybnou porotu soutěže
Nejúspěšnějšími státy z bývalého východního bloku jsme my (1-0-1-2-1-0) a Slovinsko (0-1-2-0-0-2) oba celkem s 5 finalisty/vybranými pracemi, ostatní 0 nebo max 2 práce. Patříme k nejúspěšnějším a proto se mi zdá kritika ČKA neadekvátní, předčasná a zbytečně vypjatá.
A myslím, že rozložení ocenění i naše aktuální nominace odpovídá realitě - tak jdeme projektovat, ať je co nominovat!!
NOVOU
Chleba
| 05.02.07 01:43
Novou. Novou komisi, jinou, alternativni, lepsi, ktera si ziska respekt. Samozrejme ze navrhem na Rivercokoli na nejlepsi stavbu Evropy neni sledovana kvalita, nybrz prijemne zpestreni penezenky od marketing managera one stavbicky. Je to dobre, ale respekt to nevzbuzuje. Jina komise by si ho vybudovat mohla. I bez provizi... :==)))
NOVOU
Chleba
| 05.02.07 01:56
Novou. Novou komisi, jinou, alternativni, lepsi, ktera si ziska respekt. Samozrejme ze navrhem na Rivercokoli na nejlepsi stavbu Evropy neni sledovana kvalita, nybrz prijemne zpestreni penezenky od marketing managera one stavbicky. Je to dobre, ale respekt to nevzbuzuje. Jina komise by si ho vybudovat mohla. I bez provizi... :==)))
proč novou?
RL
| 05.02.07 02:18
Problematické nominace byly jen od Milana Hona - jeden z dvojice expertů.
Nominacie ČKA je kvalitní.
Partnerem Award MvdR jsou členové ACE jednotlivých zemích - tou je naše ČKA. Proč novou instituci, když stačí místo remcání věnovat čas valné hromadě?
valná hromada
NW
| 05.02.07 09:20
věnovat čas valné hromadě? To bych jí raději věnoval molotovův koktejl. Ty nominace jsou vážně divný a vždycky byly mininálně z části nepřesvědčivý, i když občas někdo postoupil. Takto prestižní záležitost by měla mít vypracovanou metodiku a měla by být záležitostí shody přesvědčivých osobností, které se budou pravidelně a systematicky obmněňovat. Komora má svý starosti a ani ty pořádně neplní, ve vlastním zájmu by si měla najít nezávislé poradce, vlastními silami to nemůže přesvědčivě zvládnout .
molotovův koktejl
RL
| 09.02.07 08:28
u piva nadávat na politiku a nejít k volbám?
a až bude tedy ta krásná nová nezávislá instituce - kdo zaručí, že bude kvalitní? kdo ji bude delegovat a kdo odvolávat až přestane být kvalitní? přes ČKA je pořád šance ovlivňovat.
zkusím znovu přejít od plácnutí ke konkrétnu: které stavby letos v nominacích chyběly a které z těchto nominovaných vadily:
- Arcidiecézní muzeum v Olomouci
- Vila Lea
- Vzorkovna Sipral
- Kaplička v Černé u Měřína
- Palác Omega
proč
Jan Kratochvíl
| 09.02.07 11:58
Jdete s křížkem po funuse...
coze?
nephew
| 27.03.07 10:09
nie je svojpravny...
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.