Architekti představili možné využití areálu zlínské nemocnice

Vložil
ČTK
04.08.2020 20:40
knesl kynčl architekti
P.P. Architects

Zlín – Architekti ze dvou brněnských studií dnes ve Zlíně představili své návrhy na využití areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Kraj chce postavit novou nemocnici na druhé straně města ve Zlíně-Malenovicích, s městem proto řeší využití nemocničního areálu. Kraj i město vybraly po dvou architektonických kancelářích, které zpracovaly urbanistické koncepce. Dvě kanceláře, které vybral kraj, své návrhy již dříve představily, dnes je prezentovaly brněnské společnosti knesl kynčl architekti a P.P. Architects, které vybralo město.


V nově vzniklé čtvrti o rozloze asi 20 hektarů by mohly být byty, sociální služby, administrativní i komerční prostory, návrhy také počítají s větším využitím řeky a vzniklá náplavka by měla být využita pro rekreaci a trávení volného času. Návrhy počítají se zachováním původních baťovských objektů v západní části areálu.

Kancelář knesl kynčl architekti navrhla zbourání budov v areálu, zachovává jen baťovské objekty v západní části. Respektuje zlínský koncept, nové domy by byly postaveny na tradičním baťovském skeletu, jde o univerzální čtyřpodlažní objekty, do kterých je možné umístit bydlení, školy nebo administrativu. "Území je rozčleněno základní páteřní třídou, hlavním bulvárem," řekl dnes ČTK architekt Jakub Kynčl. Komunikace na nábřeží bude jen pro pěší a cyklisty. Vznikne také nové náměstí. Hygienická stanice by měla mít novou budovu, návrh však nepočítá se sídlem záchranné služby, mohla by tam však několik let sloužit, než by byla čtvrť po etapách dostavěna.

Návrh ateliéru P.P. Architects počítá s výrazným kontaktem s nábřežím. Zachovává některé stávající objekty nemocnice, které je možné dále využít, také objekt krajské hygienické stanice a záchranné služby. V novém centrálním prostoru by mohly být byty, komerční prostory, navrženy jsou také parkovací domy. V západní části by mohl být prostor pro objekty pro seniory, také poliklinika.

Podle zlínského primátora Jiřího Korce (ANO) jsou všechny čtyři návrhy kvalitní. "Všechny počítají s většinovým bouráním objektů v areálu, každý jen v jiné míře," uvedl Korec. Ocenil návrh, který počítá s dopravním napojením areálu prodloužením třídy 2. května, čímž podél řeky Dřevnice vznikne prostor, kde by lidé mohli trávit volný čas.

Odborná porota by měla příští týden vybrat vítězný návrh, který by následně měli schválit radní města i kraje. Poté se podle Korce bude vítězná studie připomínkovat. Město ještě musí s krajem vyřešit případný prodej pozemků v nemocničním areálu, město má o ně zájem, nějaké objekty by však v území měl mít i kraj a stát.
0 komentářů
přidat komentář

Související články