ARCHIP: Krajina, urbanismus, veřejný prostor

O nové škole architektury s Reginou Loukotovou a Petrem Pištěkem

Vložil
Kateřina Lopatová
26.05.2010 23:00

zpět na článek
x
27 komentářů
90k?!
Thomas
| 27.05.10 02:25
90 000 za semestr...Myslím, že tato částka bude limitem kvality výuky na škole. Většina potenciálních dobrých uchazečů se samozřejmě nebude hlásit, protože na to jednoduše nemá a škola se stane odkladištěm neúspěšných z bohatých rodin, kterým jejich rodiče na titul rádi přispějou...Ani z těch ale zřejmě nebude moc, kteří investují půl mega až mega (náklady na studium samozřejmě nejsou jen školné) do pouhého bakaláře. Ne, že bych nefandil snaze přinést do českého školství architektury nový prvek, ale kvalitě a budoucnosti této školy mám vážné pochyby. Zvlášť, když pracovní uplatnění bude architekt hledat stále hůř (podle prognóz se zřejmě stavební zakázky už nevrátí na svou úroveň boomu v minulých letech, navíc absolventů škol začíná povážlivě přibývat)
pro talentované
Zbyněk Musil
| 28.05.10 10:44
a ambiciózní studenty to může být výzva a skvělá příležitost vyzkoušet systém výuky západního střihu; cena za v našich podmínkách unikátní studium (dosažitelná půjčkou od příbuzných či banky) se rovná ceně auta střední třídy - opravdu je to tak moc? výhledově jsem optimista a věřím, že hodnota projektu bude růst vzhledem k hodnotě realizace, v tomto směru máme hodně co dohánět...archipu jednoznačně fandím, je neuvěřitelné, že něco takového opravdu vzniklo.
díky za tu
Vích
| 28.05.10 12:27
sustainability.
re Thomas
vga
| 28.05.10 03:44
Souhlasím s vámi, navíc když se jedná pouze o bakalářské studium...měli to udělat jinak - měli udělat něco jako je na akádě - pouze magisterské studium v češtině i angličtině a se zahraničními pedagogy...(stávající složení pedagogického sboru mě zatím příliš nepřesvědčilo, a otázka je, kdo z těch dobrých českých architektů, který by byl přínosem zase tak dobře mluví anglicky)... mělo by to většího ducha, možná větší váhu a cena za dva roky v ceně auta nižší střední třídy by byla pro mnohé chytré a schopné snesitelná, nejen pro ty majetnější.
Co bych dal za to aby me učil Loukotová Gebrian či Palaščák
LM
| 28.05.10 05:43
!
pro talentované a ambiciozní
lumen
| 28.05.10 06:46
pane musile, ambiciozní zde máme na každém rohu a talentovaný je v této zemi snad každý první.
potažmo si to myslí.
vy si to nemyslíte?
cena za projekt, že půjde nahoru?

ad. školné.
současný trend na západě je samozřejmě školné i s půjčkami.
problém je tam však stejný. všichni chtějí titul a výsledkem je řada titulovaných, kteří pak mají poměrně velký problém sehnat práci.
..že rozhoduje kvalita uchazeče?
možná tak z pouhých 10%.

u nás.
proč ještě nemáme školné?
protože, kdyby se zavedlo, tak nastane ten samý problém a navíc se ještě více ukáže výše české nezaměstnanosti, kterou tvoří čeští talentovaní absolventi.
takže přece jen je raději necháme studovat, než aby se ukázala pravá čísla.
toto není nic tajného, stačí si projít učitelské noviny.

osobně archip považuji spíše za rádoby snobárnu, která zprostředkuje práci několika tzv. kvalitním vyučujícím personám.

a školné?
to zde budou platit také tzv. talenti, kteří budou práci hledat nakonec zcela stejně, jako absolventi jiných škol.

Srovnání!
RG
| 29.05.10 09:06
Podle ceny to vypadá, že ARCHIP by měla být 2x lepší než Bartlett.
Jde sice o školu soukromou, ale hlavně o byznys. AA je sice nejdražší, ale i nejlepší. A je hlavně o tom kdo si ji může dovolit. Problém je totiž v tom, že řada těch absolvěntů, kteří neměli to štěstí že by jim studium rodiče uhradili, nakonec skončí ve průměrných komerčních ateliérech, aby své studentské půjčky vubec mohli splatit. Tak v čem je potom rozdíl?

Zapomeňte na "ARCHIV", běžte do Vídně na Angewandte.
Máte-li 100.000 Kč/rok bežte Bartlett do Londýna a na přednášky choďte každý týden na AA za 120 £/rok

Angewandte 20.000 Kč/rok - Mag.Arch !!!!!
Bartlett School 100.000 Kč/rok - BA, BSc
ARCHIP 180.000 Kč/rok - Bc
AA 500.000-600.000 Kč/rok

Srovnání!
RG
| 30.05.10 12:13
Podle ceny to vypadá, že ARCHIP by měla být 2x lepší než Bartlett.
Jde sice o školu soukromou, ale hlavně o byznys. AA je sice nejdražší, ale i nejlepší. A je hlavně o tom kdo si ji může dovolit. Problém je totiž v tom, že řada těch absolvěntů, kteří neměli to štěstí že by jim studium rodiče uhradili, nakonec skončí ve průměrných komerčních ateliérech, aby své studentské půjčky vubec mohli splatit. Tak v čem je potom rozdíl?

Zapomeňte na "ARCHIV", běžte do Vídně na Angewandte.
Máte-li 100.000 Kč/rok bežte Bartlett do Londýna a na přednášky choďte každý týden na AA za 120 £/rok

Angewandte 20.000 Kč/rok - Mag.Arch !!!!!
Bartlett School 100.000 Kč/rok - BA, BSc
ARCHIP 180.000 Kč/rok - Bc
AA 500.000-600.000 Kč/rok

To srovnání...
Jan Vlach
| 02.06.10 09:37
To srovnání zajisté pokulhává... To by pak znamenalo, že zahraničním studentům se dostane v ČR mnohem lepšího vzdělání, neboť za něj na našich školách platí). Ono s cenou studia placených škol je to dosti ošemtené: Například Oxfordská universita má speciální fond, do kterého jsou určitá procenta z příjmu vědeckých pracovišť. V současné době tento fond generuje takový zisk, že umožňuje studentům studovat na škole praktickz zdarma (Je nutno si zažádat, nicméně vyhoví téměř 100% žadatelů, v horizontu několika málo let hodlají otevřít tuto možnost i pro zahraniční studenty) Tedy posuzovat školu dle výše školného je jistě zavádějící. A bude zajímavé sledovat zda-li třeba tato škola províří klidnou vodu českého školství a /což by bylo úplně skvělé/ třeba i přinese svěží vánek do naší krabicové uzavřené architektury.
To srovnání
RG
| 02.06.10 11:54
To srovnání bylo především v tom, že existují špičkové školy, lepší a řádově lepší levnější, neboť pochybuji, že bude naše nová škola architektury kvalitnější než již zmiňované školy.
Není vůbec nutné platit 2x tolik co na Bartlett, pokud chce někdo studovat na špičkové mezinárodní škole.

Srovnání
Joseph
| 02.06.10 05:28
Srovnání pokulhává zásadně,uvedené školy jsou školy veřejné, tzn. jsou dotovány státem,školné tedy nezahrnuje ty náklady,které musí ryze soukromá škola pokrýt ze svého bezdotačního rozpočtu.Až bude tedy na ČVUT školné jako na Bartlett,AA,nechť nastane srovnání,nejenom cenové,ale i koncepční.
Srovnání
RG
| 03.06.10 12:22
Samozřejmě, že ARCHIP je soukromá, na rozdíl od jiných. To srovnání je pro studenty, rozhodující se, kam se hlásit. Jen říkám, že na této škole nikdy nemůžou, z řady důvodů, dosáhnout takové kvality, jako na jmenovaných školách. Tudíž nevidím jedinný důvod, proč se hlásit na horší a ještě k tomu dražší školu...
RG
Joseph
| 04.06.10 02:38
RG,ptám se,proč je Archip horší,když se nemohl předvést???
Placene skoly
Jan Sommer
| 04.06.10 03:14
Já vždycky myslel, že na placené školy chodějí hlavně ti, co neprošli u přijímaček na státních a titul se rozhodli mít (a přitom třeba nechtějí nebo neumějí uplácet, avšak peníze mají). Placené vzdělávání je samozřejmě téma k diskusi i závodům demagogií navždy. Jaksi plošně asi lze říci, že společnosti prospěje, když dokáže vzdělat co nejvíce t těch potomků, kteří jsou vzdělání schopní. Pro společnost je to důležitější než to, co si o tom myslí účastníci v tomto generačním cyklu. Na druhé straně nelze naoktrojovat nejefektivnější způsob. I soukromé podniky mívají intenzivního ducha. Nebo právě ony? Některé perou.
The Prague Post
Petr Šmídek
| 06.06.10 07:35
http://www.praguepost.com/education/4500-architecture-school -from-the-ground-up.html
článek
vga
| 07.06.10 09:05
..jsem zvědavá, kde těch 60lidí vezmou... opravdu si kladou "velké cíle"....
potřebujeme víc architektů?
A
| 15.06.10 11:57
Je dobrý nápad otevírat novou školu architektury, když už teď je na trhu více architektů než je reálně potřeba? Neměla by se spíš zkvalitnit výuka na již existujících školách a snížit počet nově nabíraných studentů a to na všech školách architektury?
počty
lumen
| 15.06.10 04:01
to, že je na vysokých školách / nejen / architektury studentů zbytečně moc, se ví již poměrně dlouho.
to, že tu o tom debatujeme, znamená, že je to již naprosto očividné.
počty absolventů, potažmo jejich kvalita je zavádějící - slušně řečeno.
proč se tedy naši milí děkani nebyli schopni domluvit a vyrazit na ministerstvo školství, případně do parlamentu, aby intenzivněji orodovali, za to, co se tu pěkně pohnojuje a budeme v tom muset pěkně dlouho existovat?
nevypovídá to leccos o lidech, kteří naše školy vedou?
Přijímací řízení
ARCHIP
| 17.07.10 11:33
Na Architectural Institute in Prague byla koncem června přijata první skupina uchazečů. Škola zároveň vyhlašuje další kolo přijímacího řízení, termín odeslání online přihlášky a porfolia prací/eseje je 16. srpna 2010.
odpověď Lumenovi
Radek Suchánek, FUA TUL
| 18.07.10 07:13
Važený pane Lumene, je evidentní že se absolutně neorientujete v dané problematice... k reformě terciálního vzdělávání (Bílá kniha atd.) se vyjadřuje jak Rada rektorů, RVŠ, komunikují jednotlivé senáty VŠ a je mnoho lidí, kteří jsou nuceni studovat stovky stran navrhů ministerských úředníku a oponovat je a snažit se námitky protlačit dále na ministerstvo. Jsou to stovky a stovky hodin, které tito lidé věnují školám a studentům.. zeptal jste se někdy Vašeho rektora jaká je spolupráce s ministerstvem?... Ono je snažší žvanit blbosti než si sednout a něco dělat... takže než začnete něco žvanit, bylo by dobré, abyste věnoval hodiny studia problematice, která není příliš záživná... inu, jak řekl Karel Havlíček Borovský: "Kéž by nám to vlastenectví z huby do rukou přejíti ráčilo...", předpokládám, že Vám nemusím psát jak by se danný citát dal upravit na Vaši osobu. S úctou Radek Suchánek
Tato škola, zvonku to tak vyzerá,
křowas
| 19.07.10 11:05
bude produkovat úplně jiný druh učenců, než jsme zvyklí. Mohla by vytvořit nový titul, např úředník-architekt, vizionář nebo něco v tom smyslu. Pokud ovšem budete chtít postavit dům, bude pravděpodobně nutné se obrátit jinam.
panu suchánkovi
lumen
| 19.07.10 02:59
...aneb jak se říká mnoho povyku pro nic - převedeno na studium hodin materiálu.
podstané o českém školství lze říci v několika větách.
netřeba studovat hodiny materiálu, obzvláště, když výsledkem je velké nic.
to, že se změny nedějí, je věcí problematické debaty, která nesouvisí se studiem hromady protokolů, vyjádření, analýz... bla, bla, bla.
.. a nezavádějte nám sem vlastenectví, v této zemi stejně žádné není...

potažmo bych doporučoval méně urážlivý postoj ohledně něčích rukou a huby - osobně jsem musel sakra makat, abych se českým studijním systémem prodral.
křowasovi
DIN
| 21.07.10 01:40
Vono když kráčí vo stavbu domu, tak se min. 90 % lidí stejně obrací jinam (než na architekty)... Kapišto?
DIN
křowas
| 21.07.10 12:50
paní, omlouvám se za slovo dům, vhodnější bylo napsat budovu (nádraží, národní knihovna, mrakodrap, vila, hotel , i ten RD..) čili nejsme ve sporu
Naprosto souhlasím...
| 31.07.10 10:25
Naprosto souhlasím...a taky jak byla řeč o zahraničních studentech, tak oni mají jiné poměry taky než my. A kdo by tady chtěl mega splácet do 60ti???Dyť stačí splácet jen na samotný dům....a ještě za studium????To je fakt ptákovina....
nadbytek arch
ixo
| 18.02.12 05:59
cesti potentati by se meli logicky zamyslet nad tim kolik bylo absolventu za totace a kolik je jich ted. Zvolit by se mel zdravy pomer. Stav jaky je ted je abnormalni. Argumentovat prilivem zahranicnich studentu je nesmysl. Kvalitni cizinec ktery chce studiovat mimo domov si vybere prestizni skolu. Tohle bude ZNC a drive ci pozdeji azylem zoufalcu, jak studentu tak lektoru.
...
marek
| 29.04.12 11:25
po "Architektech" je malá poptávka;
po "architektech" je celkem velká.

školy architektury mají jistě právo na život, když je poptávka.
ano, Architektura se dá °učit; na škole architektury, se to přirozeně neděje.

máme školy architekta
máme školu Architekta
nemáme Školy Architekta,

což odnáší dobro všeho lidu (i architekt a Architekt)


u(U)čit? hm...
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.