Brněnští radní schválili navýšení peněz na opravu vily Tugendhat

Zdroj
Tereza Fojtová
Vložil
ČTK
08.09.2006 13:15
Brno

Brno - Brněnští radní dali souhlas s navýšením peněz na opravu vzácné vily Tugendhat zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Původně měla obnova stát 112 milionů, důsledný přístup památkářů ale náklady zvedl na 200 milionů korun. Doporučení rady musí ještě schválit zastupitelstvo, řekl dnes novinářům radní Jan Holík (KDU-ČSL).

    "Na toto rozhodnutí je vázáno zahájení prací, na které pět let čekáme," zdůraznil radní. Opravovat se bude téměř všechno, doplnil. Rekonstrukce se dotkne i základů, které jsou staticky narušeny. Nemalou investici si vyžádá uvedení památky do původní historické podoby. Většinu nákladů bude hradit město z vlastního rozpočtu.
    Někteří představitelé města dříve kritizovali památkáře za to, že jdou ve svých požadavcích do přílišných detailů. Náměstkovi primátora Miroslavu Hoškovi (ODS) například vadila plánovaná rukodělná výroba kování, umyvadel a dalších částí mobiliáře přesně podle původních plánů a z původních materiálů.
    Památkáři si ale stáli za svým. Vila je památka UNESCO, u kterých se vyžaduje metoda takzvané konzervace, která obnáší přesnou obnovu do všech detailů, řekl ČTK ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Petr Kroupa.
    Vilu Tugendhat v brněnských Černých Polích navrhl v roce 1928 světoznámý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Stavba je unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením interiéru. Po řadě peripetií a využívání k nejrůznějším účelům se dostalo unikátnímu objektu zadostiučinění - v roce 2001 byl zapsán na seznam UNESCO.


> Oprava vily Tugendhat se kvůli věrnosti detailů prodraží [11.8.2006]
> Rekonstrukce vily Tugendhat má začít na podzim [16.6.2006]
> Sympozium MATERIALITA s podporou společnosti Xella [24.5.2006]
> Vilu Tugendhat čeká oprava, dosavadní přípravy mapuje výstava [15.5.2006]
0 komentářů
přidat komentář

Související články