Rekonstrukce vily Tugendhat má začít na podzim

Vložil
ČTK
16.06.2006 11:50
Brno

Brno - Celková oprava vzácné brněnské vily Tugendhat zapsané na seznamu UNESCO začne patrně již letos na podzim. Přípravné práce v minulých dnech skončily a město vyhlásilo veřejnou zakázku na rekonstrukci. Minimální cena oprav je 85 milionů korun. ČTK to dnes řekl náměstek brněnského primátora Miroslav Hošek (ODS).

    Stavební firmy, které se budou o práci na vile ucházet, musejí předložit své nabídky do 28. července. Magistrát chce, aby opravy začaly 1. listopadu, trvat mají dva roky.
    "Rekonstrukce vily se připravovala delší dobu, nyní konečně zakázku vypisujeme. Ještě před měsícem se řešilo, kde bylo jaké umyvadlo, záchod či vařič. Do takových nuancí přípravy zacházely," řekl Hošek. Památková obnova by měla vilu vrátit do původního stavu, a to včetně detailů ve vybavení a mobiliáři. Rekonstrukce se podle Hoška nebude týkat jen stavby, ale také přilehlých zahrad.
    Většina vybavení vily je nenávratně ztracena, bude proto nahrazena věrnými kopiemi. V Muzeu města Brna uchovávají jediné originální křeslo z vily, Moravská galerie spravuje další čtyři kusy nábytku. Část mobiliáře si odvezla rodina Tugendhat do emigrace. "Těžko je ale můžeme žádat, aby nám tyto věci poskytli," uvedl nedávno ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Zbytek vybavení vzal za své v minulých desetiletích, kdy byla stavba mnohdy necitlivě využívána k nejrůznějším účelům.
    Vilu Tugendhat v brněnských Černých Polích navrhl v roce 1928 světoznámý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Stavba je unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením interiéru. Vzbudila velký ohlas už v době svého vzniku. "Bylo to ufo, které spadlo do Brna, měla cenu stovky vil," míní architekt Tomáš Rusín, který se podílí na přípravě rekonstrukce. Po řadě peripetií se dostalo unikátnímu projektu zadostiučinění - v roce 2001 byl zapsán na seznam UNESCO.
    Stavba se těší mimořádnému zájmu turistů, který daleko přesahuje možnosti prohlídek. Zájem se stále zvyšuje, protože se lidé obávají dlouholetého uzavření vily kvůli rekonstrukci. Více než polovinu návštěvníků tvoří cizinci.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...člověče, klídek!...
šakal
18.06.06 02:19
Až na to,
Kočkatra
19.06.06 03:24
Není cihla jako cihla
Pietro
19.06.06 05:30
zobrazit všechny komentáře

Související články