Plzeňané i investoři se seznámí se studií zástavby části centra

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
04.01.2018 09:00


Plzeň - Plzeňané, potenciální investoři a vlastníci nemovitostí budou diskutovat o územní studii budoucí zástavby téměř dvanáctihektarové plochy mezi Denisovým nábřežím, Sirkovou a Nádražní ulicí a Americkou třídou v Plzni. Jedno z nejdůležitějších území centrální části města zahrnuje i plochu po zbouraném kulturním domě, kde měl stát obchodní komplex Corso Americká, který ale Plzeňané před pěti lety odmítli v referendu.


V místě je také obchodní dům Tesco, který loni koupila a poté uzavřela developerská firma Amádeus, která chtěla komplex Corso za 2,5 miliardy Kč postavit a která budovu Tesca zřejmě zdemoluje. Právě v bývalém Tescu na Americké třídě se bude ve středu 10. ledna od 17:00 o územní studii debatovat, řekla ČTK Ivana Stuchlová z útvaru koncepce a rozvoje města.

"Lokalita mezi Americkou a Sirkovou ulicí má pro město velký potenciál a z hlediska územního plánování je mu věnována dlouhodobá pozornost. Věřím, že studie vytváří předpoklad pro koordinovaný a rychlý rozvoj území, který bude přínosem pro město, soukromé vlastníky i obyvatele," uvedl primátorův náměstek Pavel Šindelář (ODS).

Veřejné debaty se zúčastní zástupci města, zpracovatelé z útvaru koncepce a rozvoje, klíčoví vlastníci nemovitostí i mimoplzeňští experti na územní plánování a architekturu. "Přítomní budou seznámeni s principem navržených regulačních prvků pro budoucí podobu řešeného území i jeho dlouhodobým vývojem," uvedla Stuchlová. Útvar koncepce představí při debatě konkrétní mantinely, které studie pro budoucí podobu území stanovuje. "Budeme hovořit o podmínkách kladených na parkování, zeleň, velikost zástavby, vedení uliční sítě a další oblasti důležité pro rozvoj této části města," uvedla jeho ředitelka Irena Vostracká.

Územní studie Americká - Sirková, kterou zastupitelstvo odsouhlasilo loni v říjnu, vychází z urbanisticko-architektonické soutěže a podrobněji rozpracovává podmínky stanovené v územním plánu Plzně. Kompletní územní studie je na webu útvaru koncepce, od 8. do 28. ledna bude v chodbě Měšťanské besedy výstava k územní studii i historickému vývoji prostoru mezi řekou Radbuzou a železnicí.

Na ploše řešené studií chtěl Amádeus postavit obchodní komplex, který odmítlo referendum v lednu 2013. Kvůli údajně zmařené investici se firma soudí s městem a chce po něm jako náhradu škody 1,853 miliardy Kč. Krajský soud vrátil kauzu k novému projednání k plzeňskému soudu. Město ale v říjnu proti tomu podalo dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Amádeus od projektu ustoupil poté, co se na jeho podobě nedohodl s radnicí, následně ale začal vyjednávat o jeho změnách. S městem spolupracoval na tvorbě územní studie, po jejímž schválení měl začít připravovat nový projekt. Podle územní studie smí být pro obchod využito nejvíce 60 procent ploch, 20 procent pro bydlení a zbytek pro administrativu a služby. Územní studie má podle magistrátu pomoci vyřešit spor s Amádeem a koresponduje s výsledky referenda.
0 komentářů
přidat komentář

Související články