Příčinu pádu střechy na hale v České Třebové určí posudky

Zdroj
Jakub Sochor
Vložil
ČTK
15.01.2017 15:20
Česká Třebová - Příčinu pádu střechy nové sportovní haly v České Třebové, která se zřítila v sobotu večer během florbalového turnaje, určí znalecké posudky. Kromě posudku policie nechá vypracovat další posudek Pardubický kraj, který byl investorem stavby za 58 milionů korun. V hale v době pádu konstrukce bylo podle organizátorů na osm desítek lidí, všem se podařilo utéct, dva z nich na útěku utrpěli lehká zranění.


"Slyšeli jsme nejdřív takové lupání, znělo to jako když si někdo pinká míčkem. Pak najednou obrovská rána, viděl jsem jak se ze stropu vysypaly piliny nebo něco. Začali jsme utíkat, byla to hrozně rychlé," řekl dnes ČTK osmnáctiletý mladík, který jako organizátor seděl u časomíry umístěné zhruba v polovině haly. Obdobně popisuje pád konstrukce také Renáta Typlová, předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko, který v hale spolupořádal turnaj krajských dorosteneckých výběrů. "Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl," uvedla.

Po pádu střechy halu zajistila policie, dnes dopoledne bylo na místě vidět několik policistů, dorazila také vysokozdvižná plošina hasičů. Z budovy sousední školy bylo patrné, že se propadla celá část střechy nad sportovištěm. Mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková dnes dopoledne ČTK řekla, že právní kvalifikace zatím nebyla stanovena, nejprve ohledá místo činu znalec. "Budeme čekat na výsledek toho znaleckého posudku," řekla Vilímková.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes novinářům v Č. Třebové řekl, že kraj nechá posoudit celý projekt od studie až po kolaudaci. "Na základě toho chceme s ostatními najít řešení, protože pro nás je nepřijatelné, aby se věc vlekla dlouhou dobu," řekl Netolický, který odhadl škody na desítky milionů korun. Práce na odstranění spadlé střechy by podle hejtmana měly začít co nejdříve, Netolický by byl rád, kdyby hala začala sloužit veřejnosti ještě letos. Turnaj byl první akcí, která se v hale konala, na dnešní odpoledne v ní bylo naplánované slavnostní otevření, kraj jej však zrušil.

Tomáš Zavřel, generální ředitel stavební firmy Profistav Litomyšl, která halu stavěla, dnes novinářům řekl, že v tuto chvíli není možné říci, co bylo příčinou pádu střechy. "Těch variant je spousta, nechme to řešení na expertním týmu jak ze strany vyšetřovacích orgánů, tak ze strany komise Pardubického kraje," řekl Zavřel.

Podle projektanta stavby Tomáše Friše není jasné, proč se konstrukce střechy zřítila, dodal, že konstrukce byla udělaná z dřevěných vazníků, což je podle něj běžný způsob výstavby. Na střeše sportovní haly leželo před zhroucením střechy zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí. "Ten sníh, který tam dneska je, si myslím, že není extrémní zatížení," řekl Friš, podle kterého byly dodržené všechny normy.

Hala stojí v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Kromě studentů měly halu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. Nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články