V Madridu byly vyhlášeny výsledky evropského kola Holcim Awards

Vložil
Martin Rosa
15.10.2008 00:05
Dne 26. září 2008 byly v Madridu předány ceny za nejlepší udržitelné projekty a vize přihlášené do druhého ročníku soutěže European Holcim Awards. Mezi deset soutěžních týmů - autorů projektů demonstrujících nejnovější ekologické a udržitelné přístupy k navrhování architektury a urbanismu - bylo rozděleno celkem 270.000 USD.

Soutěž probíhá v pěti světových regionech zároveň a jejím organizátorem je švýcarská nadace Holcim Foundation for Sustainable Construction, která si klade za cíl podporovat udržitelná řešení technologických, enviromentálních, socioekonomických a kulturních problémů týkajících se stavebního průmyslu.

> European Holcim Gold Award pro vládní čtvrť v Budapešti
> European Holcim Silver Award pro krajinářský návrh ve Slovinsku
> European Holcim Bronze Award pro alpskou chatu ve Švýcarsku
> Čestná uznání za projekty v Belgii, Itálii a Srbsku
> “Next Generation” pro architekty ze Sri Lanky, Španělska a Finska

Do soutěže bylo přihlášeno téměř 5.000 projektů z 90 zemí. Evropskou část hodnotila nezávislá porota z ETH v Curychu ve složení Harry Gugger (předseda, Švýcarsko), Saverio Banchini (Španělsko), Luis Fernández-Galiano (Španělsko), Lucy Musgrave (Velká Británie), Hans-Rudolf Schalcher (Španělsko), Klaus Sedlbauer (Německo), Klaus Töpfer (Německo), Jean-Philippe Vassal (Francie), and Nathalie de Vries (Nizozemsko). Při hodnocení zohledňovali základní kritéria, která stanovila nadace Holcim. Tato kriteria zahrnovala tři základní faktory - ohled na životní prostředí, sociální zodpovědnost a ekonomickou efektivitu. Zároveň jsou důležitá pro kvalitu samotné architektury a pomáhají poukázat na důležitost, s jakou je nutno aplikovat nejnovější poznatky v co nejširším rozsahu.

Evropské ceny byly uděleny na ceremoniálu, kterého se v madridském CaixaForu zúčastnilo více než 300 představitelů vlády, obchodu, architektury a příbuzných oborů z více než 20 zemí. Hosty přivítali prezidentka regionální madridské vlády Esperanza Aguirre a výkonný ředitel Holcim a zároveň předseda správní rady nadace Holcim Foundation Markus Akermann. Bývalý prezident dolní komory španělského parlamentu a dlouholetý člen Evropské komise Manuel Marín González poté promluvil k účastníkům na téma důležitosti udržitelnoti v evropském stavebnictví.
Vyhlášení vítězů Holcim Awards pro evropský region je prvním z pěti ceremoniálů, které se budou v souvislosti s touto cenou konat. Výsledky pro regiony Severní Amerika, Latinská Amerika, Afrika a Blízký Východ a konečně Asie a Pacifik budou vyhlášeny v následujících týdnech. Tři nejlepší projekty (oceněné zlatou, stříbrnou a bronzovou cenou) z každého regionu budou automaticky zařazeny do globálního kola Holcim Award. Poté budou ohodnoceny porotou s globálním zastoupením a vítězové budou vyhlášeni v květnu 2009 ve Švýcarsku.


Holcim Awards je mezinárodní soutěž pořádaná Holcim Foundation for Sustainable Construction. Jejím cílem je nacházet novátorské, futuristické a udržitelné projekty. Jeden soutěžní cyklus trvá tři roky a je v něm rozděleno celkem 2 mil. USD. Holcim Awards se koná ve spolupráci s renomovanými univerzitami na všech kontinentech: ETH v Curychu; Massachusetts Institute of Technology v USA; Tongji University v Číně; Universidad Iberoamericana v Mexiku a University of the Witwatersrand v Jižní Africe.
> www.holcimawards.org

Holcim Foundation je podporována společností Holcim Ltd a jejími dceřinnými společnostmi ve více než 70 zemích, nicméně je nezávislá na komerčních zájmech. Holcim je jeden z největších světových producentů cementu a kameniva a nedávno byl již počtvrté za sebou označen za lídra ve svém segmentu dle Dow Jones Sustainability Index.
> www.holcim.com
0 komentářů
přidat komentář

Související články