Praha vypíše architektonickou soutěž na podobu Vítězného náměstí

Vložil
ČTK
16.01.2018 10:30


Praha - Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) vypíše mezinárodní soutěž na studii dopravního a urbanistického řešení Vítězného náměstí v Praze 6. O jejím vypsání dnes rozhodli městští radní. Výsledky soutěže by měly být známy do října letošního roku a budou sloužit jako podklad pro přípravu projektu rekonstrukce náměstí.


"Rekonstrukce náměstí musí vycházet z respektování základních regulačních zásad původního plánu profesora Engela," píše se v záměru s odkazem na prvorepublikového architekta a urbanistu Antonína Engela, který ve 20. letech vypracoval urbanistické řešení dejvického náměstí.

Podle šéfa IPR Ondřeje Boháče by soutěž měla být vypsána letos v dubnu a výsledky by měly být známy pravděpodobně v říjnu. "Poté bude na Praze, jak s tím naloží dál," sdělil ČTK.

Primátorčina náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice) v minulosti uvedla, že při přípravě soutěže se přípravný tým inspiroval přeměnou Trafalgarského náměstí v Londýně, které je rovněž výrazně dopravně zatíženo. Soutěž nakonec řeší jenom veřejná prostranství, a nikoliv to, co bude stát na nezastavěných pozemcích.

S přeměnou celé lokality souvisí i plán na vybudování obchvatu náměstí, který by měl spojovat Evropskou a Svatovítskou ulici. Zadání soutěže s jeho vybudováním počítá, stavět se však pravděpodobně nezačne dříve než v roce 2020. Náměstí také není stavebně dokončeno. Na místě, kde měl v minulosti vyrůst kontroverzní projekt Lední medvěd, by měl například vzniknout bytový dům.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní na něj ústí několik komunikací - Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Ve své historii neslo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj vžil název "Kulaťák".
0 komentářů
přidat komentář

Související články