Domy 2006

Vložil
Jan Kratochvíl
18.10.2006 21:10
> Slovo úvodem
> Současné české rodinné domy
> Rozhovor s Markétou Cajthamlovou
> Nízkonákladové stavění
> Nízkoenergetické domy kryté zemí
> Sociální bydlení v baťovském Zlíně
> Meziválečné výstavy vzorového bydlení
> 3x Glasshouse


Redakce archiwebu.cz si pro nadcházející rok vytyčila jednak pokračovat v současné ediční politice a jednak navíc rozvinout tradici periodicky publikovaných sérií článků na vybrané téma. K tomuto kroku nás vedla pozitivní zkušenost s jarním seriálem prof. Vaverky o pasivních domech, který se setkal s velkým ohlasem. Více článků a jejich různé úhly pohledu na aktuální téma nabídne možnost větší koncentrace a postižení zvolené problematiky. První vlaštovky ze série tématických bloků se zaměří na typologické druhy, techniku prostředí a praxi architekta.
Pilotním tématem jsou rodinné domy. Bloček článků doplněný o aktuální referenční stavby jsme nazvali příznačně Domy 2006. Rádi bychom totiž toto téma minimálně v periodě jednoho roku oživovali. Rodinné domy jsou dlouhodobou plodnou platformou názorů mezi odbornou a laickou veřejností a nejlépe vyhovují poslání archiwebu - bezbariérově představovat současnou architekturu široké veřejnosti.
Blok článků jsme rozdělili na oblast aktuálních trendů a na inspirativní ohlédnutí do minulosti. První část uvozuje rozhovor se stálicí české architektury - Markétou Cajthamlovou. Její portfolio rodinných domů a vil je obdivuhodné. Paní architektku vyzpovídal Daniel Němeček. V rozhovoru poodhalí zákulisí vzniku svých návrhů a zazní i dráždivé názory na současné stavění.
V minulosti bylo zvykem, že se progresivní architekti vyjadřovali k ožehavým otázkám oboru. Na tuto tradici bychom rádi navázali, a proto jsme oslovili, podle našeho názoru, dva velmi zajímavé mladé tvůrce. Článek Adama Lence přibližuje proces vzniku a vůbec celkové obecné povědomí o pasivních domech krytých částečně zemí. Jeho článek je doplněn vlastními stránkami obou realizací. Ve východních Čechách působí mladý architekt Patrik Zamazal a jeho hlavní činností jsou právě návrhy a realizace rodinných domů. Patrikův text přiblíží problematiku levného stavění, které je od dob avantgardy stále ožehavé a nosné.
Druhá část (historická) ukáže červenou nit, která sice byla socialistickým stavebnictvím přervána, avšak dnes rozmotáváme její klubko dál. Barbora Sládečková-Vémolová zrekapitulovala fenomén baťovského individuálního bydlení ve Zlíně a připomenula nejzásadnější architekty a jejich díla. Námětem článku Martina Rosy jsou meziválečné vzorové kolonie bydlení. Na příkladě dvou současných obytných pražských souborů si ukážeme, jak se proměnilo prostředí jejich vzniku, a jak vypadá jejich současná architektura.
Období od války do revoluce přiblíží Petr Šmídek realizací Přikrylovy vily Věry Chytilové. Podíváme se i do světa, kde nás bude zajímat fenomén skleněného domu a současná produkce architektonických hvězd.
Nezbývá než popřát dobré čtení.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
domy 2006
jan sedlacek
24.10.06 11:50
zobrazit všechny komentáře