Praha opraví Libeňský most i bez rozhodnutí ministerstva kultury

Vložil
ČTK
13.12.2017 11:05
Praha - Praha zahájí opravu Libeňského mostu i v případě, že ministerstvo kultury nerozhodne o tom, zda je kulturní památkou. V lednu by o zadání tendru na dodavatele mohli rozhodnout pražští radní. Na dnešním jednání magistrátního výboru to řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Verdikt ministerstva je pro město důležitý, podle něj stanoví postup oprav. Most z roku 1928 je delší dobu v havarijním stavu. Opravu pražské zastupitelstvo schválilo loni.


"Dnes jsem zadal odboru rozvoje a financování dopravy úkol objednat projektovou dokumentaci na opravu mostu jako památkově chráněného,"
řekl Dolínek. Ministerstvo totiž nemá ze zákona určen termín, do kdy má rozhodnout a město podle Dolínka už nemůže s opravou déle čekat.

Projektovou dokumentaci má začít připravovat Technická správa komunikací (TSK). Vypsání výběrového řízení by vedení města mělo schválit na prvním lednovém zasedání.

Praha v minulosti plánovala zbourání mostu a výstavbu nového. Proti tomu se postavila část odborné veřejnosti i obyvatelé. Zastupitelé nakonec bourání odmítli a schválili opravu.

Od roku 1928, kdy byl Libeňský most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory mostu, který spojuje Holešovice a Libeň, jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články