RD Rýmařov postavil pasivní dům s difúzně otevřenou konstrukcí, který vznikl na bázi typového projektu domu Kubis Lumio

Vložil
Tisková zpráva
11.03.2010 07:25
James Hardie Europe GmbH, o.s. Praha

Energeticky pasivní dům s difúzně otevřenou konstrukcí začal stavět v pondělí 9. listopadu 2009 náš největší výrobce dřevostaveb, společnost RD Rýmařov. V pátek 18. prosince bylo vše dokončeno a investor se mohl ještě před Vánocemi stěhovat. Dům vznikl na základě typového projektu domu Kubis Lumio a díky skladbě obvodových a střešních konstrukcí splňuje parametry pasivního domu.

Již ve standardním provedení snoubí dům Kubis Lumio z produkce RD Rýmařov moderní architekturu se současnými požadavky na účelné řešení interiéru. Podkroví není zmenšeno o zkosení střechy, proto má stejně plnohodnotnou obytnou plochu jako přízemí, dvě pultové střechy proti sobě umožňují pomocí světlíku nestandardní osvětlení schodiště. Díky modernímu architektonickému řešení tak může investor získat velký byt v malém domku.

Když se k tomu přidají další atributy domů z Rýmařova -  rychlost výstavby, dostupná a garantovaná cena, 30letá záruka na konstrukční systém, který je navíc již ve standardu nízkoenergetický a který je charakteristický i vysokou zvukovou neprůzvučností, variabilitou a možností realizace individuálních představ – je na světě dům, který láká každého, kdo fandí aktuálním trendům individuálního bydlení. Takovým je i investor – pan Otakar Jiránek, ředitel firmy Country Life (provozovatel jídelen s vegetariánským občerstvením a obchodů, zaměřených na produkty ekologického zemědělství), jehož firemní sídlo, známé také jako „Archa v Nenačovicích“, byla vůbec prvním domem v pasivním standardu, který byl v České republice postaven.

A právě v novém domě postaveném na základě typového objektu Kubis Lumio bude od letošních Vánoc bydlet i pan Jiránek. Jeho rodinný dům bude, podobně jako sídlo jeho firmy, opět činem průkopníka - bude pasivním rodinným domem, postaveným na základě typového projektového domu. To je velmi podstatné, zejména v současnosti, kdy se o pasivních domech hodně mluví a píše, díky jejich malého počtu je však s nimi – podobně jako před mnoha lety s dřevostavbami – spojeno hodně mýtů a polopravd. A RD Rýmařov jako největší výrobce dřevostaveb u nás opět potvrzuje pozici lídra a ukazuje, že pasivní domy jsou realizovatelné s typovými projekty, i bez přemrštěných nároků na rozpočet a že jsou dostupné každému, kdo chce bydlet energeticky maximálně úsporně.

Čím se tento pasivní dům liší od běžného domu Kubis Lumio? Na první pohled jsou viditelné změny ve velikosti a vnitřním uspořádání, které reflektují individuální potřeby investora – půdorys domu je 13,5 x 8 metrů a proti typovému projektu tak dům narostl do délky i šířky. Díky zvětšení zastavěné plochy narostla i celková užitná plocha domu, která představuje v obou nadzemních podlažích (dům je nepodsklepen) plochu 83,5 m², celkem tedy 167 m².

Méně viditelnou, ale velmi podstatnou změnou pro dosažení parametrů pasivního domu jsou skladby konstrukcí. Zatímco u typového domu má například obvodová stěna tloušťku 265 mm a součinitel prostupu tepla U = 0,18 W/m²K, atypický dům má tloušťku 387 mm a součinitel prostupu tepla U = 0,14 W/m²K. Vnitřní i vnější opláštení všech stěn je podobně jako u typového domu ze sádrovláknitých desek FERMACELL, u pasivního domu jsou však navíc u obvodových stěn využity parobrzdné sádrovláknité desky FERMACELL VAPOR, které jsou součástí difúzně otevřené konstrukce domu. Významnou novinkou ve skladbě obvodové stěny je i montážní předstěna s tepelnou izolací z dřevovlákna.

Obvodová stěna (U = 0,14 W/m²K) má složení:
  1. sádrovláknitá deska FERMACELL12,5 mm 

  2. montážní předstěna s tepelnou izolací z dřevovlákna 60 mm
  3. parobrzdná sádrovláknitá deska FERMACELL Vapor 15 mm
  4. nosný rám s tepelnou izolací z dřevovlákna 120 mm
  5. sádrovláknitá deska FERMACELL12,5 mm
  6. tepelná izolace z dřevovlákna 160 mm
  7. difúzně otevřený fasádní systém
Střešní konstrukce (U = 0,11 W/m²K) je tvořena:
  1. sádrokartonová deska 15 mm
  2. podhledové latě s tepelnou izolací z dřevovlákna 60 mm
  3. parozábrana
  4. krokve 60 x 24 mm s tepelnou izolací z dřevovlákna 240 mm
  5. nadkrovní tepelná izolace z dřevovlákna 100 mm
  6. kontralatě, provětrávaná mezera
  7. střešní latě
  8. dřevotřísková deska OSB
  9. střešní krytina tizanzinek
Výhodou použité difúzně otevřené konstrukce pro energeticky pasivní dům je vysoká úroveň prefabrikace, minimální náklady na vytápění a chlazení, použití ekologických materiálů, rychlost a přesnost výstavby a po předání investorovi vysoký komfort bydlení. Dům odpovídá požadavkům programu Zelená úsporám a díky tomu může investor žádat při jeho výstavbě o státní podporu. Použitá konstrukce navíc neobsahuje žádné stavební prvky, které by byly zdrojem formaldehydů (jako např. OSB desky), deskové materiály FERMACELL jsou nehořlavé s třídou reakce na oheň A2. První z měření těsnosti blower door testem (zjištění objemu vzduchu, který uniká netěsnostmi v plášti budovy) přineslo výsledek n50 = 0,45/h, což je výrazně lepší než požadovaná hodnota n50,N = 0,6/h.  

Související články