Rozhovor s českou designérskou dvojicí LLEV

Zdroj
tisková zpráva ArchiTrade
Vložil
Jan Kratochvíl
17.12.2005 09:35
Většina obchodníků se na vánoční sezónu připravuje jako na nejdůležitější část roku. Toto pravidlo platí i v designu. V České republice je design brán spíše jako luxus a odvážný doplněk domova. Jako vánoční dárky je většinou vybírána elektronika, oblečení a hračky. Pokud se někdo rozhodne obdarovat doplňkem do domácnosti vybírá z klasického broušeného skla, nebo se prochází v oddělení domácích potřeb a hledá sklenice na víno, nebo hrnce.
DESIGN CORSO má mnoho klientů i mezi střední vrstvou obyvatelstva, která si své vybavení domova je uspořádává spíše konzervativně. Jeden z faktorů je chybějící výchova vztahu k estetice a ohodnocení řemeslné práce. Zákazníci si také uvědomují, že musí nový doplněk užívat dlouho a nemohou si jeho častou obměnu dovolit. Z toho vyplývá váhavost a sklon k tradičním řešením. Nákup autorského výrobku se současným designem není častý a spíše než s Vánoci se pojí s jmeninami.
Proto DESIGN CORSO přichází s netradiční pozvánkou předvánoční prezentace designu a výrobků. Ve čtvrtek 22. prosince se bude v karlínské vzorkovně konat setkání s designérskou dvojící LLEV a to mezi 12 - 24hod. Setkání s designéry má zpříjemnit nákupy a přinést do nakupování nábytku a autorského designu přátelský prvek.
Studio LLEV připravuje netradiční vánoční dřevěné ozdoby z dýh, a tak si návštěvník může z obchodu odnést i malý originál vyhotovený na jeho přání. Tento malý dárek DESIGN CORSO dostane zákazník ke každému nákupu. K nákupu nad 5000Kč dostane čokoládu produkovanou projektem Fair Trade, který dává práci lidem v rozvojových zemích. Sortiment potravin Fair Trade kávy, čokolády a další, který v DESIGN CORSO najdete je výhradně z bio potravin.



Rozhovor s LLEV
Otázky pokládala Veronika Loušová a Jan Vyškovský

Jak se na své diplomové práce díváte s odstupem času?
Eva: Umyvadlo je přes rok vystaveno v Galerii Laufen Bathrooms, kde v současné době pracuji a tak mám možnost jej téměř denně sledovat společně se zákazníky. Je zajímavé slyšet jejich upřímné názory a reakce, aniž by tušili, že autor stojí před nimi. A takovou zkušenost přináší pouze realita sama.
Marcel: Moje babička říkává: "Každou práci, kterou děláš, dělej s láskou!" Tohle přesvědčení přesně vystihuje pocity, se kterými vznikala moje závěrečná práce. Jejím smyslem bylo plynule navázat na haptické pocity, které mi dala umprum možnost rozvinout. A moci jít dál svou cestou v prostředí dobrých lidí Ateliéru Sklo, pro mě znamenalo skutečně hodně.

Jak skočil LLEV ze studentského prostředí do reálného světa ?
Zadání, kterými nás život doposud obdařil jsou a vždy budou jako školní cvičení.
Jen střílíte ostrými náboji a jestliže minete, tak padáte k zemi jako v souboji. Tento zápas je každopádně zajímavý i v případě porážky. Učíme se naslouchat, učíme se jako malé děti, které již umí psát, ale číst se budou učit celý život.

V uplynulém roce jste připravili ve spolupráci s Jablonex Group dvě kolekce hutně tvarovaného skla. Co vás k tomuto materiálu přivedlo ?
Marcel: Sklu jsem se dříve vyhýbal. bylo pro mě pouze zbytečnou sbírkou skleněných zvířatek, se kterými mi bylo zakázáno si hrát. A když se v mých čtrnácti letech lámal chleba, tak jsem razantně odmítl něco takového studovat. Až do chvíle, než jsem vstoupil do budovy Železnobrodské průmyslovky.
Ta budova vás pohltí a nepustí.

Chystá LLEV nějaké překvapení ?
Pracujeme na utajeném projektu pro našeho dvorního objednavatele.
A necháme se sami překvapit výsledkem. Prozradíme jen, že to budou výrobky, které potěší lidi narozené v letech : 1948, 1958, 1959, 1960, 1970, 1971, 1972,1982, 1983, 1984,1994, 1995, 1996 ….. atd.

Co je charakteristické pro vaše studio?
Láska k přírodě. Což je pravda. Přírodní materiály jsou pro nás základním kamenem,
který určuje formu našich představ. Našim hlavním cílem je pochopit materiál a správně jej použít.
Tímto způsobem vznikly podložky Bretagne z břidlice a stejně tak vázy Mimy a Fido pro kolekci ŽBS Concept.

Jak trávíte vánoce ? Jste i o vánocích v zajetí designu? Pečete designové cukroví?
Trávíme vánoce jako obyčejní lidé. S rodinou a nejlepšími vanilkovými rohlíčky, které žádnou tvarovou inovaci nepotřebují. Jsou totiž dokonalé.


DESIGN CORSO také přichází s vánoční otvírací dobou v posledním adventním týdnu. 19. - 23. 12. bude otevřeno 10 - 22 hod. V den vánoční akce, ve čtvrtek 22.12 bude otevřeno až do půlnoci. Celý týden bude sleva na celý sortiment ve výši 5%.

Specielní vánoční otvírací doba vychází vstříc hlavně zákazníkům, kteří nestíhají nakupovat dárky přes den. Pro ně ale také může být ideálním řešením nákup přes nově otevřený e-shop s názvem estyle. Na www.estyle.cz najdete celý sortiment nabídky DESIGN CORSO od drobných doplňků do domácnosti až po židle a sedačky.

Související články:
Studio LLEV | CZECHDESIGN 14.03.2005
Umyvadla pro výjimečný prostor | CZECHDESIGN 27.10.2003
0 komentářů
přidat komentář