Příběh skandinávské moderny IV.

Zdroj
3D H. Interiér
Vložil
Tisková zpráva
24.09.2007 00:20

Závěrečný díl věnovaný slavné skandinávské značce Fritz Hansen představuje nejnovější kolekci, kterou letos ve Fritz Hansen vzdávají hold Poulu Kjærholmovi.

Série PK

V předchozích dílech seriálu o dánské značce Fritz Hansen jsme přiblížili více než sto let trvající historii této slavné nábytkářské značky a život a dílo nejznámějšího dánského designéra Arneho Jacobsena. Ve Fritz Hansen se rozhodli letošní kolekci podzim/zima 2007 zasvětit jednomu z dalších design-bardů Skandinávie Poulu Kjærholmovi. Kolekce PK8 zahrnuje židli, kterou navrhl a která se dosud nikdy nevyráběla. PK8, inspirovaná mezinárodně známou design ikonou PK9, existovala dodnes pouze v prototypu a v plánech z roku 1978. Společně s ní Fritz Hansen letos uvádí další známé Kjærholmovy návrhy v nových podobách. Nově uvedená židle PK8 má sedák z tvrdého plastu a vyrábí se v černé, bílé, červené a šedé barvě. Podnož má tři nohy a je z hliníku. Původně ji Poul Kjærholm navrhoval ocelovou, ale lehčí hliník dává židli nové a lepší vlastnosti. Jako doplněk k této židli je na trh uvedený stůl PK58, který vychází ze stolu PK54. Podzimní sérii doplňuje chaise longue navržený v roce 1965 (materiál wicker). Kolekce také zahrnuje několik nejlépe prodejných designů od Poula Kjærholma především to je židle PK22 a konferenční stolek PK61.

”Jsme velmi hrdí na tuto novou kolekci, protože Poul Kjærholm je bezesporu jeden z nejtalentovanějších designérů v historii. Dnes je možná ještě populárnější než byl v sedmdesátých letech. Jeho práce najdeme v Museum of Modern Art v New Yorku, stejně jako v National Art Center v Tokiu,” říká David Rosenkvist, Vice President firmy Fritz Hansen.

Přečtěte si kompletní zprávu o nové kolekci zde. (64 kB, pdf); prohlédněte si kompletní produkci dánské firmy Fritz Hansen na design portálu myCode.

Více informací najdete také na www.fritzhansen.com

Dánskou firmu Fritz Hansen na českém a slovenském trhu zastupuje 3D H. Interiér.

Související články:
Příběh skandinávské moderny I.
Příběh skandinávské moderny II.
Příběh skandinávské moderny III.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skandinávie
Tomáš Jung
30.01.08 10:45
RE: Skandinávie
Radek Váňa
30.01.08 10:09
zobrazit všechny komentáře