Art&Antiques v novém

Zdroj
tisková zpráva
Vložil
Martin Rosa
09.01.2007 14:20
Měsíčník pro výtvarné umění, architekturu a design Art&Antiques vychází v nové koncepci i grafické podobě. Lednové číslo je první, které připravil nový redakční tým pod vedením Jana Skřivánka. Ten začátkem listopadu vystřídal Lenku Lindaurovou na postu šéfredaktora.

   Obálka a ústřední materiál čísla jsou věnovány výstavě japonského fotografa Shomeie Tomatsua, která bude od 11. ledna k vidění v pražské galerii Rudolfinum. „Chceme se v každém čísle podrobně věnovat nějaké výstavě, která v daném měsíci teprve začíná. Našim pravidelným čtenářům – což jsou mnohdy velmi vytížení lidé –, tak pomůžeme vybrat, na kterou výstavu se vypravit,“ vysvětluje Skřivánek. Časopis podle něj ale zároveň může plnit i roli jakéhosi malého výstavního katalogu.
   V aktuálním čísle čtenáři dále najdou obsáhlý rozhovor s malířem Viktorem Pivovarovovem, který 14. ledna oslaví 70. narozeniny, článek o rekonstrukci Arcidiecézního muzea v Olomouci s fotografiemi Ester Havlové, pozvánku na aktuální výstavu Slezsko – perla v české koruně či recenzi na katalog k výstavě Karel IV. – Císař z Boží milosti, který vyšel před Vánoci. Nechybí ani informace o trhu s uměním a zpravodajství ze světa výtvarného umění a architektury.
   „Většinu rubrik, na které byli čtenáři zvyklí, najdou v Art&Antiques i nyní. Obecně je však časopis koncentrovanější a snažili jsme se posílit aktuálnost a zpravodajskou hodnotu,“ říká k nové koncepci Skřivánek. Zvlášť upozorňuje na článek o kontroverzi kolem výběru umělce, který bude Českou republiku reprezentovat na letošním bienále v Benátkách, nebo na anketu mezi teoretiky architektury na téma, kdo by podle nich měl postavit novou budovu Národní knihovny. Novinkou jsou také sloupky od odborníků z různých oblastí umění a architektury. Do lednového čísla přispěli například galerista Jiří Švestka či Mária Gálová, ředitelka aukční síně Dorotheum.
   Novým art directorem časopisu je Richard Procházka. Grafická úprava se celkově zklidnila, je jasnější a přehlednější. „Větší plochy textu vyvažují velkoformátové fotografie a reprodukce,“ říká Procházka. „Sazba vychází z písma, ve kterém je řešené logo časopisu.“
   Součástí změn je i snížení prodejní ceny časopisu na 90 Kč. Předplatné 12-ti čísel stojí 900 Kč a předplatitelé s ním navíc získávají slevu 50 % ze vstupného na výstavy ve vybraných galeriích.



Časopis Art&Antiques vychází od léta 2002. Od roku 2004 ho vydává společnost Mediagate, která je též provozovatelem brněnské Wannieck Gallery. Jan Skřivánek (*1977) je absolventem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dosud pracoval jako kulturní redaktor ekonomického týdeníku Euro. Výtvarnými recenzemi přispíval mimo jiné do Mladé fronty Dnes, Nedělního světa a na aktuálně.cz.


1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to veseli
Jan Sommer
09.01.07 04:51
zobrazit všechny komentáře