Klášter v Nové Říši plánuje otevřít veřejnosti sbírky i zahrady

Vložil
ČTK
15.01.2018 10:50
Brno



Nová Říše - Klášter premonstrátů v Nové Říši připravuje podmínky pro vystavení dochovaných cenných předmětů, veřejnosti plánuje zpřístupnit i další části areálu, konkrétně klášterní dvory a zahrady. S tím spojené úpravy jsou součástí projektu za 22 milionů korun, premonstráti se na něj uchází o dotaci v evropském programu IROP. ČTK to řekl opat Marian Rudolf Kosík.


Novoříšský klášter sloužil po vyhnání řeholníků komunisty 40 let jako vojenské skladiště. Premonstráti s opravami začali po svém návratu v roce 1991. Nové už jsou střechy, po etapách byly opraveny i fasády. "Zvenčí je klášter v docela dobrém stavu. Uvnitř je stále ještě mnoho nedodělaného," popsal opat aktuální stav. Na výměnu ještě čeká zhruba polovina oken.

Pravidelné turistické prohlídky jsou v klášteře v červenci a v srpnu, v jiných termínech po telefonické dohodě. Návštěvníci se mohou podívat například do opatského kostela svatých Petra a Pavla, knihovny s tisíci cenných svazků a do prelatury s někdejšími opatskými pokoji. V prostoru prelatury má vzniknout i klenotnice umožňující bezpečné vystavení soch či liturgických předmětů, z nichž nejstarší jsou z období gotiky.

Podle opata se cenností dochovalo dost. Třeba řada klášterních obrazů přečkala období po likvidaci kláštera v roce 1950 na jaroměřickém zámku, o záchranu klášterní knihovny určené jednu chvíli na odvoz do sběru se postarala knihovna v Brně.

Na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi klášter převzal také kolem 1000 hektarů lesů a menší díl zemědělské půdy. "Klášteru nebylo vráceno všechno z jeho lesů, rybníků, polí a pastvin. Ale i tak navrácený majetek pomáhá v dalších opravách," uvedl Kosík. Klášter na ně sice dostával peníze z Programu záchrany architektonického dědictví nebo jiných dotačních programů, na povinné spolufinancování ale podle opata obtížně sháněl peníze od dárců a ze sbírek.

Novoříšská kanonie čítá sedm řeholníků. Jeden kandidát nastupuje a několik se ještě rozhoduje. "Máme společné modlitby několikrát během dne a mezi tím práci," přiblížil Kosík život v klášteře. Premonstráti se s pomocí devíti zaměstnanců starají o svůj majetek, spravují pět farností náležejících ke klášteru a k nim dalších šest farností, z nichž tři jsou u Slavkova u Brna. Jedno křídlo kláštera slouží jako dům s pečovatelskou službou s 11 byty. Veřejnost premonstráti také zvou na koncerty, výstavy či přednášky. "Klášter má být přirozené náboženské a kulturní středisko v kraji, to bylo vždycky poslání i kláštera novoříšského," podotkl opat.

Klášter v Nové Říši postihla během 800 let od založení řada tragických událostí. Totalitní režimy se ho snažily zlikvidovat dvakrát. V roce 1942 byl klášter přepaden jednotkami SS a přeměněn ve středisko organizace Hitlerjugend. Část řeholníků zahynula v koncentračních táborech. Po nástupu komunistického režimu byli řeholníci zatčeni v roce 1950 a ve zinscenovaném procesu odsouzeni k mnoha letům vězení a pracovním táborům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články