Před rokem otevřeli v Hamburku budovu Labské filharmonie

Vložil
ČTK
10.01.2018 11:00
Herzog & de Meuron

zdroj: http://www.hamburg.de/elbphilharmonie/

Hamburk - Koncert filharmonického orchestru televizní a rozhlasové stanice NDR, který dvě tisícovky návštěvníků provedl hudební cestou od renesance do současnosti, otevřel 11. ledna 2017 novou budovou Labské filharmonie. Nová dominanta Hamburku, jejíž střecha připomíná rozbouřenou hladinu Severního moře, se přitom nerodila snadno. Plánovaný doba výstavby se protáhla na trojnásobek, několikanásobně se zvedly i náklady.


Budova se v centru města v místech někdejšího přístavu, kde se postupně rodí čtvrť HafenCity, začala stavět v dubnu 2007 a podle původních plánů měla být hotová v roce 2010 a přijít na 240 milionů eur (asi šest miliard korun). Právní spory a další problémy ale způsobily, že se budova otevřela s téměř sedmiletým zpožděním. Sklem obložená "nástavba" jednoho z původních přístavních skladišť, jejíž střecha sahá do výšky 110 metrů, nakonec přišla na 866 milionů eur (22 miliard korun).

Výsledek práce architektů a špičkových odborníků na akustiku ale ohromí návštěvníka na první pohled. Unikátní jsou už 82 metrů dlouhé obloukovité jezdící schody, které návštěvníky vozí do nitra budovy, stejně jako koncertní sál pro 2100 posluchačů, z nichž žádný nesedí dále než 30 metrů od hudebníků. V bílém prostoru s rychle stoupajícími řadami šedých čalouněných křesel jsou také varhany s celkem 4765 píšťalami. Součástí budovy je i hotel, menší koncertní sály nebo restaurace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články