Chátrající zámek v Jincích marně čeká na rekonstrukci

Vložil
ČTK
10.01.2018 10:55
Jince - Chátrající zámek v Jincích na Příbramsku dlouhá léta marně čeká na investora, který by ho zrekonstruoval. Soukromý vlastník památkově chráněný objekt nabízí k prodeji. Občas někdo projeví zájem, většinou ale zůstane jen u prohlídky. Obyvatele městyse špatný stav budovy trápí.


Realitní makléř Josef Pintner ČTK řekl, že zámek prodává asi 20 let. "Dvakrát až čtyřikrát za rok to někomu ukazujeme, ale nikdy z toho v podstatě nic nebylo," uvedl.

K tomu, aby se pozdně barokní zámek podařilo obnovit, musí podle Pintnera vzniknout dobrý projekt na využití. Zájemce odrazují mimo jiné vysoké stropy v interiérech a s tím spojené značné náklady na provoz. O areál se v minulosti zajímala i armáda, nakonec z toho ale sešlo.

Starosta Josef Hála (KSČM) by uvítal, kdyby zámek, ležící u hlavní silnice mezi Berounem a Příbramí, našel nové uplatnění. "Naproti je škola, kde je všechno upravené, dělá nám to ostudu," řekl ČTK.

Městys podle Hály na odkoupení areálu a zejména náročnou rekonstrukci nemá prostředky. "Je to škoda, kolem jsou i krásné pozemky, kde by se dalo dělat plno věcí," dodal starosta.

Zámek byl postaven v první polovině 18. století na místě dřevěné tvrze. Časem byl přebudován na pivovar, který fungoval až do 60. let 20. století. Od té doby je areál opuštěný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články