Hasiči hledají ve zříceném hotelu v Mariánských Lázních zavalené osoby

Vložil
ČTK
08.01.2018 14:35
Mariánské Lázně - Hasiči dál hledají v troskách zadního traktu bývalého hotelu Kavkaz v Mariánských Lázních možné zavalené osoby. Vycvičení psi označili jedno místo, kde by se mohly nacházet. Část konstrukce hotelu se zřítila v neděli po poledni, okolí hotelu je uzavřené, zjistila dnes na místě ČTK.


Podle Oldřicha Volfa z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje byli na místo povoláni kynologové se psy, cvičenými na prohledávání sutin. "Čtyři ze pěti označili místo, kde by se mohl někdo nacházet," uvedl Volf. Hasiči tak musí nejprve velmi opatrně odstranit sutiny, aby vyloučili, že se pod nimi nikdo nenachází.

Objekt patří místní lázeňské společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně. Podle jejího generálního ředitel Lea Novobilského byla v objektu pohybová čidla napojená na bezpečnostní službu. V neděli 13:00 zaznamenala čidla pohyb. "Když na místo přijeli pracovníci bezpečnostní služby, zaslechli údajně hlasy. Pak se ale stropy zřítily. Proto vzápětí informovali policii a hasiče," popsal Novobilský.

Okolí bývalého hotelu, ve které bydlel kdysi i anglický král Eduard VII, policie uzavřela. Hasiči by uvítali, kdyby se ozvali policii nebo přímo hasičům lidé, kteří někoho postrádají. Dosud nikdo pohřešovaný není.

Na objekt hotelu je stavební povolení na rekonstrukci. Lázeňská firma jej chtěla před několika lety rekonstruovat za 700 až 800 milionů korun. Stavba ale byla zastavena, protože se britskému vlastníkovi zdála investice příliš vysoká. Podle Novobilského je ale i po zřícení části zadního traktu budova opravitelná a společnost zatím s demolicí hlavního traktu hotelu nepočítá.

Podle starosty Mariánských Lázní Petra Třešňáka (Piráti) je ve městě asi dvacítka objektů v hodně zanedbaném stavu. Převážně jde právě o bývalé lázeňské domy a hotely. Jenže patří soukromým vlastníkům. Stavební úřad může vlastníky jen opakovaně vyzývat k nápravě stavu.

Za poslední roky jde už o třetí objekt v centru Mariánských Lázní, který měl vážné technické vady. Nejprve musela být zdemolována prodejna firmy Baťa, která měla kvůli špatnému betonu porušenou statiku, požár také poškodil bývalý hotel Rozkvět, který musel být částečně stržen.
0 komentářů
přidat komentář

Související články