O počinu roku aneb jak se připravit na ankety

Vložil
Antonín Novák
01.10.2006 18:15
Tentokrát jsem připraven.
Nenechám se zaskočit jako loni, když jsem dostal dotaz na počin roku do ankety archiwebu a v tom časovém tlaku a spěchu nedokázal uspokojivě a ani originálně odpovědět. Pochopil jsem totiž, že na ankety, stejně jako na daně, se člověk musí chystat už od začátku roku.
A tak ačkoliv je teprve začátek října, už vím, co bude pro mne architektonickým počinem roku 2006. 
Bude to výkon Martina D. Mého spolužáka z gymnázia, který se ve svých 35 letech rozhodl, že vystuduje fakultu architektury na stejném VUT, kde po maturitě zdárně absolvoval fakultu strojírenskou. Ne proto, že by chtěl vlastnit další titul, ale proto, jak sám tvrdí, že by se chtěl ve zbytku svého produktivního života zabývat navrhováním domů, neboť mu to ze všech možných činností připadá nejzajímavější.
Celých šest dlouhých let trpělivě snášel všechna "příkoří" pravidelných účastí na seminářích a přednáškách, nesmyslnosti některých zadávaných úkolů, jakož i "ponižování" známkováním svých prací. Tu a tam si od nás přišel vypůjčit nějaký projekt, aby jej použil do příslušného předmětu, přičemž si stěžoval jen nepatrně na neúčelnost některých školních akcí a pro zlepšení naší nálady dával k lepšímu veselé historky o svých spolužačkách z vyšších ročníků, které ho nebraly příliš vážně, bez ohledu na jeho vyšší věk i vzdělání. Rádi jsme mu poskytli cokoliv chtěl, neboť jsme obdivovali jeho úsilí a nevěřili, že to může vydržet až do konce.
Vydržel. Letos v květnu zakončil své studium obhajobou diplomové práce a stal se nejen nejstarším absolventem naší alma mater v její novověké historii, ale také nejobdivuhodnějším architektonickým počinem roku 2006. Alespoň pro mne.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zvedavost
pm
09.10.06 03:09
medvedi sluzba
ag
25.01.07 05:28
zobrazit všechny komentáře