MZV chce opravit Trauttmannsdorfský palác za stovky milionů korun

Vložil
ČTK
11.02.2015 13:50
Praha

Praha - Ministerstvo zahraničních věcí vypsalo tendr na rekonstrukci památkově chráněného Trauttmannsdorfského paláce na pražských Hradčanech. Očekává, že za stavební práce zaplatí 290 milionů korun bez DPH. Začít by s nimi chtělo ještě letos, oprava by měla být hotová v roce 2019. Vyplývá to z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Ministerstvo už dříve uvedlo, že do paláce by chtělo sestěhovat svá detašovaná pracoviště.
    "Cílem rekonstrukce je zprovoznit celý areál paláce. Předmětem rekonstrukce nebude vybudování dalších nových objektů," uvedlo ministerstvo v zadání zakázky. Uchazeči se mohou hlásit do 9. dubna.
    Oprava Trauttmannsdorfského paláce patří k letošním prioritám ministerstva v oblasti investic do majetku. Chystá také přestavbu ambasády v Londýně a rekonstrukci budovy velvyslanectví ve Washingtonu a stálého zastoupení při OSN v New Yorku. Česká diplomacie chce letos rozhodnout i o dalším osudu nevyhovující ambasády v Berlíně - buď se bude stavět nová, nebo opravovat nynější.
    Trauttmannsdorfský nebo také Trčkův palác je chráněn jako kulturní památka. Vedle Trauttmannsdorfů a Trčků v minulosti patřil také Šlikům, Kinským a Lobkovicům. Původně renesanční budova byla přestavěna ve stylu raného baroka a v předminulém století se z ní stal klasicistní činžovní dům. Určitou dobu sloužil také jako věznice.
0 komentářů
přidat komentář