Wayra Prague

Vložil
Tisková zpráva
14.11.2013 08:35
EXX s.r.o.

Projekt Wayra je akcelerátorem startupových firem, patřící společnosti Telefónica Digital. Česká pobočka Wayra academy je třináctá v řadě a slouží jako zázemí pro deset startupových týmů.
Konceptu interiéru pro všechny pobočky vytvořilo španělské studio QA (Quanto Arquitectura) z Madridu, architektem pražského projektu je Ing. arch. Martin Kocich (www.archigraf.cz).
Realizací celého projektu tzv. na klíč byla pověřena společnost Leven s.r.o., která byla jako generální dodavatel odpovědná za řízení projektu a dodávku veškerého zařízení.



Kanceláře Wayra byly navrženy do třetího patra multifunkční budovy Diamant v dolní polovině Václavského náměstí v Praze. Budova v sobě spojuje více funkcí, v dolní části jsou čtyři retailová patra, následují tři administrativní a poslední dvě patra jsou rezidenční.

Základním motivem konceptu interiéru byl „industriální design“ s požadavkem na otevřený podhled. S tímto požadavkem se však naprosto neslučovala připravenost vybraného prostoru v budově Diamant, neboť byl připraven pro konvenční design administrativních prostor s dvojitou rozebíratelnou podlahou, akustickými minerálními podhledy s integrovanými čtvercovými svítidly a bílou výmalbou.

I přes časové a finanční omezení bylo nutné udělat krok zpět a najít nové řešení. Původní návrh nepočítal s odkrytým podhledem, proto bylo upraveno vedení na stropě, kabely jsou umístěny v kabelových žlabech a ke svítidlům jsou vedeny v pravoúhlém ortogonálním rastru přímo na betonovém stropě ponechaném v přírodní barvě. Nad stoly byly použity designové kovové hrnce (iGuzzini) připomínající průmyslová svítidla ve starých halách. Do prostoru pak byly rozptýleny nenápadné nízké válce v šedé barvě (Intra Lighting) a hlavní komunikace byla zdůrazněna „volně pohozenými“ zářivkami ukrytými v průhledném polykarbonátovém tubusu (Securlite).
Nouzové osvětlení prostoru je řešeno nenápadnými LED svítidly (Fosnova) a označení směrů úniku průmyslovými svítidly s piktogramem (Beghelli).
Na návrhu osvětlení s Ing. arch. Martinem Kocichem spolupracovala firma LPC, dodávku svítidel zajistila společnost EXX s.r.o.

Výrazným a pro kanceláře nezvyklým interiérovým prvkem, který se podařilo prosadit, je dřevěná podlaha. „Použili jsme trojvrstvé lamely s katrovaným povrchem v přírodní barvě dubu. Jelikož se podlaha pokládala na zdvojenou podlahu s instalacemi, bylo nutné navrhnout vhodné členění a vymyslet systém, jak se v případě potřeby dostat k drátům. Díky vstřícnému přístupu dodavatele podlahové krytiny se mám podařilo zachovat možnost rozebírání téměř celé podlahy,“ dodává architekt Kocich.

V celém patře byla postavena jen jedna malá příčka oddělující místnost pro „soukromé“ telefonování a velmi malou zasedací místnost. Všechny ostatní prostory, včetně kuchyněk a větších zasedacích místností jsou členěny pouze nábytkem. Některé nábytkové stěny jsou mobilní a umožňují tak přizpůsobení velikosti jednací místnosti počtu lidí. Poměrně velký prostor je věnovaný neformálnímu sezení podél fasády s výhledem na Václavské náměstí, atmosféru zde zpříjemňují dekorativní svítidla Ingo Maurer.

Foto: www.fotokoncept.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články