Jak se bydlí v novém bytě olympioničce Zuzaně Hejnové?<BR>Žije v poklusu i doma?

Vložil
Tisková zpráva
06.05.2013 06:00
Přední česká atletka a bronzová medailistka z Londýna se nám pochlubila novým bydlením. Popovídala si s námi o zařizování nového bytu, který si s přítelem pořídili, a také o tom, proč se rozhodla pro tzv. inteligentní bydlení.
Jak jsme se v rozhovoru dozvěděli, vše vlastně podřídila své stávající práci, kterou je vrcholová atletika. Spoustu času ji zabere trénování a zimní příprava na letní sezónu, která vyvrcholí srpnovým Mistrovstvím světa v  Moskvě a mítinky Diamantové ligy. A Zuzana nutně potřebuje, aby její dům fungoval sám, ať v něm je či není.
Na úvod si neodpustíme speciální otázku. Žijete i doma v poklusu?
Právě že tomu tak bylo, a to jsme chtěli změnit. Chtěli jsme nejen bydlet, ale hlavně si po trénincích, soustředění a létání po světě odpočinout. A tak jsme se zaměřili na to, aby naše nové bydlení bylo velmi pohodlné a praktické.

Máte krásně zařízený byt. Práce architekta?
Děkuji za pochvalu. S architektem jsme dost věcí konzultovali, ale ve finále jsme si vše s přítelem vybrali a doladili sami.

Vzhled interiéru se běžně řeší pohledem na jeho vybavení, ale mě zaujalo designové osvětlení a zvláštní vypínače. Elektroinstalaci, tu jste také řešila sama?
My jsme nebyli od začátku nějak rozhodnuti, jak by měla instalace vypadat. Teprve až přišla doba přemýšlení, co si pořídíme za vypínače a zásuvky, tak jsme hledali na internetu.

A našli jste vypínače ABB?
Na začátku jsme úplně nehledali ABB. Líbil se nám vzhled zásuvek a vypínačů Time® a až pak jsme teprve zjistili, že tento design vyrábí ABB.

Ale toto nejsou běžné vypínače, že?
Ne, to je inteligentní elektroinstalace. K ní jsme se dostali tak, že jsme začali listovat celkovým katalogem ABB na webovkách a zjistili jsme, co všechno je možné, a tak se nám to zalíbilo. Navíc jsme už předtím slyšeli od projektanta, co všechno by mohl náš byt díky elektroinstalaci umět.

Takže přes obyčejné vypínače a zásuvky k inteligentní elektroinstalaci. A co Vás k ní přesvědčilo?
V tomhle jsem věřila příteli. Abych pravdu řekla, já se v tom tak přesně nevyznám, to přítel studoval detaily, aby se řídilo osvětlení, ovládání topení, řízení provozu žaluzií i wellness, prostě aby to bylo ideální řešení a vše spolupracovalo se vším. ABB i-bus® KNX nám přišel ideální.

Říkáte, že tento panel s obrazovkou je vlastně centrálním ovladačem, který nahradil standardní vypínač?
Ano a je to s ním naprosto jednoduché, člověk se v tom zorientuje hned. Nevidím v tom žádný problém, člověk si tam může nechat nastavit v podstatě to, co chce, a tak, jak mu to vyhovuje. Světla, žaluzie, topení…

Doporučila byste systém ABB i-bus® někomu ze svých kolegů? Zajímá mě hlavně Vaše osobní zkušenost s užíváním.
Určitě bych doporučila, mně se to hrozně líbí. Už jenom to, že se nemusím starat a obíhat tady byt a hlídat, jak stahovat jednotlivé rolety. Navolím si, že mi to samo sjede, v kolik chci, stejně tak mi to vyjede. Přijdu domů, mám tady navolené světelné scény, takže si nemusím rozsvěcet všechno jednotlivě, ale zmáčknu tlačítko a ono se mi to tady rozsvítí najednou.

Takže žádný běh, protože teď už Vám systém šetří čas i energii, když přijdete domů, že?

Je to takové příjemné, že zmáčknu jedno tlačítko a už to jede. Můžu fungovat a nemusím jít zvlášť rozsvítit do obýváku, do kuchyně na chodbu atd. Času i energie mám po skromnu, takže tohle mi hodně pomáhá.

Jsme zvědaví, jestli jako atletka máte ráda rychlost. Rychlost u věcí, které Vás provází v každodenním životě, třeba v autě?
Já bych neřekla, že to je rychlost, co mám ráda, spíš efektivita a z toho vyplývající úspora času a energie. A s tím je kupodivu v souladu i tahle naše elektroinstalace. :-) Dříve bych si nedokázala představit, že něco takového je a jak to funguje.

Říkala jste, že Vás velmi zaujal i design jednotlivých prvků?
Design to bylo moje. Já myslím, že to je moderní věc, která se hodí do moderního bytu. Nechtěli jsme ale naprostý designový hi-tec, úplně by se nehodil do interiéru, tak jsme zvolili nadčasový design Triton. I dotykový displej jsme zvolili menší - chtěli jsme ho jen jako centrální ovládací místo při odchodu z hlavní části bytu. Určitě si nemyslím, že by to nějak narušovalo nebo nezapadlo do interiéru. Důležité je nedávat si to tak, aby to suplovalo druhou televizi :-)

Má někdo ze známých také řešení inteligentní elektroinstalace, nebo jste s přítelem první průkopníci?

Nemá. Asi jsme první. Vím, že se používá ve velkých prostorech, jako jsou hotely, administrativní budovy, bazény, wellness, ale my jsme mladí a zvídaví :-)

Jste zvyklá pořizovat si nejmodernější techniku?
Nejsme takoví, že musíme mít vždy všechno to nejlepší, ale říkali jsme si, že když už si děláme nový byt a chceme, aby to nějakým způsobem vypadalo, tak že si sem dáme inteligenci, že nám to ušetří spoustu času, a navíc to bude trendy teď i v budoucnu. Proti technice nic nemáme, může hodně pomoci, když trávíme spoustu času mimo domov.

Poté co jste "narazili" na inteligentní systém u ABB, zkoumali jste i jiné?
Jak jsem říkala, dostali jsme se k němu přes vypínače, kde má ABB ohromnou nabídku. Podobně v inteligentních systémech jsme si v pohodě vybrali. A protože jsme chtěli něco, na co se budeme moci spolehnout dlouhou dobu, tak nám ABB vyhovovalo. Nadnárodní výrobce s dlouhou tradicí a odborným zázemím v Čechách.

Tak to jsme rádi a přejeme hodně dalších sportovních úspěchů.
My jsme taky rádi za ABB a děkuji.